Ce-as fi vrut sa ma invete scoala

Cu toate hibele ei, scoala postcomunista m-a facut un adult relativ functional si capabil sa identific unde a dat gres totusi.

Cum e imposibil sa invatam toti parintii sa isi trateze copiii ca pe un sambure de geniu, cred ca scoala ar putea sa fie pentru toti locul unde se completeaza golurile din familie, mai ales din cele in care parintii, din nestiinta, nu se gandesc in mod intentionat si constant la modul in care vor sa isi creasca urmasii.

Pe langa exercitii abstracte si munti de manuale memorate, mi-ar fi placut ca scoala sa puna bazele constructiei mele interioare, sa-mi dea indicii despre potentialul meu, sa ma convinga ca pot sa ajung oriunde, daca imi propun din timp si muncesc suficient, dar si sa ma avertizeze ca esecul face parte din drum.

Analizand gropile in care am cazut de cand m-am facut mare cred ca as fi fost astazi mai stapana pe viata daca la scoala as fi invatat:

1. Sa-mi descopar abilitatile si inclinatiile si sa-mi dau seama cum as putea sa-mi castig existenta cu ele;
2. Sa exprim o idee folosind propriile cuvinte si nu memorandu-le pe ale altora;
3. Sa nu-mi fie frica de autoritate (profesor, director, primar etc) si sa stiu ce sa fac daca un profesor ma santajeaza pentru o nota mai buna sau daca pe strada mea e o gaura de care primaria nu se ocupa;
4. Sa construiesc ceva impreuna cu colegii mei in loc sa-mi compar notele cu ei ;
5. Sa-mi dau cu parerea despre o tema, cu argumentele potrivite si intr-o dezbatere cu oponenti;

6. Sa gandesc interdisciplinar si antreprenorial, sa gasesc solutii si sa le pun in practica;
7.Sa critic constructiv un coleg, un profesor sau o situatie;
8. Sa recunosc si sa gestionez abuzuri de la scoala sau de acasa;
9. Putina psihologie practica si ceva despre instrumente de igiena mentala;
10. Ca miscarea e esentiala pentru sanatatea fizica si psihica si faptul ca nu pot sa trimit mingea de volei peste fileu nu inseamna ca sportul nu e de mine.

Vestea buna e ca vad in practicile unor scoli, ce-i drept noi, exotice si private, toate cele de mai sus. Vestea proasta e ca in scolile bune, dar de stat, prin care am trecut eu si unde am verisori mai mici pe care ii chestionez, niciuna dintre ideile astea nu a ajuns in clase.

 

text: Gabriela Mindru, foto: Shutterstock.com

My title page contents