Andreea Marin

Pretuieste viata! Andreea Marin ne sa azi 10 motive pentru care e important sa faci lucrurile mai bine. De ce crede ea ca e bine sa fii mai dedicat si mai implicat. 

 

De cate ori nu v-ati gandit: daca ar fi sa fac a doua oara acest lucru, n-as mai face aceeasi greseala. Sau: as incerca si alta varianta, as indrazni o nebunie, poate alta cale. Caci cate vieti avem? De cate ori ai sansa sa retraiesti experiente uimitoare? Chiar faptele de zi cu zi inseamna-n fond, alegeri. Mici alegeri care fac uneori mari diferente.

La 42 de ani

Am azi aproape 42 de ani si nu am mari regrete. Daca ma iei prea repede si nu ma lasi sa gandesc atent, iti raspund chiar: nu, nu am regrete. Si totusi, sunt lucruri pe care le-as incerca si altfel, de-as avea din nou varsta de azi, la jumatate, adica putin peste granita a 20 de ani de viata. Iata care sunt si poate exemplul meu te impinge de la spate sa faci si tu aceeasi paralela.

Rememoreaza!

Pare un exercitiu distractiv, dar nu e doar atat: e o analiza chiar eficienta pentru timpul prezent. Caci vor mai trece 20 de ani si atunci, privind in urma, nu, nu vrei sa ai regrete fata de ceea ce ai sansa sa faci bine chiar de azi!

  1. Cauta oameni valorosi si transforma-i in inspiratie pentru viata ta.

La 20 de ani, nu constientizam, dar eram cat se poate de curioasa. Cautam mereu compania oamenilor frumosi, frumosi la suflet si la minte. Ma atrageau, simteam ca dialogurile cu ei ma implinesc, dar nu intelegeam ceea ce astazi stiu. Sunt oameni pe care poate i-am intalnit doar o singura data, dar au lasat ceva atat de valoros in mine si in viata mea.

Despre oameni

Oamenii sunt de multe feluri: unii se misca incet, altii trec atat de repede pe langa tine, ca abia ii poti vedea. Sunt oameni care te dezamagesc, dar au un rost, ei te invata ceva: despre lume, despre tine, despre punctele tale slabe. Dar sunt si asa zisii “dascali”, chiar fara diploma, care iti schimba viata. Fii un burete langa ei, indrazneste sa-i cauti, cand ii gasesti asculta-i, invata. Vei iesi din dialog un om mai bun, mai pregatit pentru viata, mai bogat sufleteste.

2. Calatoreste

Mai ales la varsta cand inca nu esti legat de un loc, de responsabilitati care-ti ingradesc libertatea de miscare. De copiii pe care ai datoria sa ii ingrijesti, fiindu-le aproape. Calatoreste fara bagajul de idei preconcepute de acasa. Abandoneaza-te si nu da lectii, culege-le, vei veni mai bogat. Aseaza-te-n papucii localnicilor. Experimenteaza si alte moduri de a intelege lumea si cutumele ei. Deschide-ti mintea, caci vei construi apoi avand mult mai multe optiuni, perspective.

2. Fii deschis!

Calatoreste sa descoperi, sa explorezi, sa te cunosti in situatii in care nu le poti afla fiind acasa. Calatoreste pe jos si cu rucsacul in spinare, cu trenul, pe carari de munte, pe taramuri in care nu ai nevoie de altceva decat de un cort. Calatoreste cu bani putini, dormi si in cort. Sa gasesti un hotel cu de toate si un restaurant pe placul tau e pentru mai tarziu si e la indemana. Si iti ofera placere, dar nu te invata mai nimic din ce nu stii deja.

3. Citeste

Cat poti de mult si de toate. Incearca, abandoneaza literatura in care chiar nu te regasesti, dar nu te lasa condus de ce cred si iti recomanda altii. Citeste cate putin in fiecare zi. Despre oameni si visele lor. Despre cum le-au cladit. Despre caderi si motivele ce au naruit realizari. Despre ce te poate inspira sa fii mai bun si sa dai mai departe. Citeste despre cei ca tine ce au reusit. Si, dupa ce-ai citit destul, vei citi oamenii din jurul tau. Si din acel moment, din nou, citeste.

4. Renunta.

Da, in proportie de 99 la suta, daca nu de tot, la televizor. Ti-o spune un om pasionat candva de televiziune. Insa ceea ce pot spune azi, cu certitudine, e ca televizorul nu-ti mananca decat timp si agitatie, stres. Alege ce vezi, si poti face asta mai usor pe internet. Nu lasa sa aleaga altii pentru tine, nu te lasa pacalit de agresivitatea promovarii. Descarca-ti documentare extraordinare. Tot asa filme bune care sa-ti aduca inspiratie, sentimente constructive, pozitivitate. Opreste televizorul in celelalte cazuri, daca nu ai certitudinea ca programul urmarit in ofera viata, in loc sa ti-o fure.

5. Ofera incredere pana cand ai motive sa ti-o retragi!

Cu riscul sa pierzi relatii, sa fii ranit, dezamagit, ai incredere. Pentru ca fara asta, nu poti construi. Nu trebuie sa fii naiv! E adevarat, in jurul tau, sunt oameni care iti vor trada increderea. Dar daca nu le dai o sansa, vor pleca de langa tine cei putini si valorosi care chiar o merita. Cu ei impreuna, poti construi durabil in viata.

6. Greseste!

Cazi. Ridica-te si ia-o de la capat. Incearca, doar gresind poti sa inveti temeinic. Nu-ti fie teama sa experimentezi. Sa gresesti in afaceri, in familie, intre prieteni, la scoala, in dragoste, dar ridica-te si cere-ti iertare deschis. Inchide ranile si incearca pe calea buna, apoi. Repara-ti greselile, dupa ce le recunosti. Lasa usi deschise in urma ta si in inimile celor din jur. Invata din greseli, altfel le-ai facut degeaba si le vei repeta cu voia ta, dezamagind. O data e de-nteles. Cresti doar gresind si invatand.

7. Invata rabdarea, oricant de greu ar fi, prin orice cale.

Nimic valoros nu se construieste in graba. Da, sunt clipe cand deciziile, alegerile, trebuie facute rapid, altfel pleaca trenul din gara. Dar bine-a zis cine-a zis “Planuieste indelung, gandeste in ani, munceste in luni, traieste in fiecare zi”.

8. Pretuieste timpul.

Fiecare clipa conteaza. N-o pierde, daruieste-i valoare. Fa-o de neuitat, fa-o sa merite, sa ofere ceva ce are importanta. Nu pierde vremea cu oameni ce iti irosesc timpul, sentimentele sau increderea. Fii punctual, respecta timpul altora la fel de mult ca pe al tau.

9. Iubeste-te. Fa ceva pentru tine. Cat de putin, in fiecare zi.

10. Invata de la natura.

 

 

 

 

 

Acest articol este realizat in colaborare cu Andreea Marin si „Pretuieste Viata” si cu radioul Itsy Bitsy. Textul este o preluare dupa una dintre temele emisiunilor Andreei, „Pretuieste Viata”.

Itsy Bitsy

Itsy Bitsy

Credit foto – Cristina Nichitus Roncea.

My title page contents