10 pași pentru a deveni un părinte mai jucăuș

Uite 10 pași ca sa fii un părinte mai jucăuș. De ce? Pai, e simplu. Pentru copii, joaca este pe primul plan. În schimb, pentru noi, părinții, stresați și obosiți după o zi de muncă, joaca pare a fi ultimul lucru pe care am dori să-l facem sau pentru care am vrea să ne facem timp.

 

Dar dacă ti-aș spune că a intra în joaca celui mic te va umple de energie și fericire? Ți-ai schimba părerea? Daca încă nu, îți mai dezvălui câteva motive.

Uite de ce

Joaca creează legaturi mai stranse și mai profunde cu copilul. Iar asta duce la o mai buna înțelegere în casă, dar și mai multă bucurie. Iar dacă ești un părinte jucăuș, fii sigur că această calitate  îți va reduce stresul. Plus va crește atașamentul și bucuria de a fi părinte, iar toate acestea vor contribui la o bună dezvoltare a copilului tău.

Sunt sigură că acum privești joaca altfel. Este momentul să-ți dezvălui cei 10 pași ce te vor ajuta să aduci mai multă joacă în casa ta:

1.Programează-ți timp pentru joacă.

Mai ales dacă aceasta nu vine de la sine. Descoperă cum îi place copilului tău să se joace și nu ezita să i te alături. Dacă cel mic are vârsta necesară, poate veni cu propuneri de jocuri. Puteți alege, pentru fiecare săptămână câte un joc. Foarte curând, bucuria lui de a se juca, va face ca și copilul tău interior să se alăture distracției.

2. Începe-ți ziua jucându-te.

Fie că dansezi prin bucătărie, în jurul scaunelor, fie că țopăi dintr-o cameră în alta. Această activitate te va face să-ți începi ziua minunat. Acest fel de joacă, vă va face pe toți să aveți o energie pozitivă.

3. Joacă teatru.

Copiilor le place să-și imagineze tot felul de scenarii în care personajele principale sunt păpușile. Chiar și tu poți juca rolul unui personaj de poveste pe care cel mic îl știe și-l poți transforma într-unul amuzant.

4. Fii nătăfleț.

Cu cât mai nătlăfeț, cu atât mai bine. Mimează că te-ai împiedicat din greșeală, că vorbești neinteligibil, ca nu înțelegi ce ți se spune. Râsul copilului tău cu siguranță că te va ghida să faci și mai multe giumbușlucuri pt el.

5. Redescoperă jocurile copilăriei tale.

Și adu-le în prezent! Copiii adoră să asculte povestiri legate de jocurile din copilăria ta și vor fi tentați să le încerce și ei. Și al tău va face la fel.

6. Folosește joaca strategic.

Mai exact, pentru acele momente grele din viața de părinte. Când ziua nu descurge cum ți-ai planificat, e bine să ai un plan de rezervă cu idei jucăușe. O bătaie spontană cu pernele, alergatul prin casă sau transformarea bruscă într-o statuie, pot tranforma un moment dificil într-o amintire nemaipomenită.

7. Observă-l pe cel mic jucându-se.

Desprinde-te de ce ai tu de făcut și urmărește-ți copilul jucându-se. Vei fi uimit/ă de cât de minunat este copilul tău și cât de frumos se joacă.

8. Fă lucrurile plictisitoare să fie distractive.

Dacă găsești cu greu un loc liber în agenda ta încărcată, încearcă să combini joaca și munca. Fă din coșul de rufe, un coș imaginar de baschet în care vor zbura mingi făcute din rufe. Tot asa, provoacă-și copilul să facă ordine în cameră până ce se termină melodia lui preferată.

9. Pune joaca la treabă.

Folosește joaca pentru a-ți ajuta copilul să înțeleagă regulile și așteptările familiei. Dacă trebuie să îi amintești iar să-și facă ordine în cameră, folosește un ton milităros și cere-i să îți urmeze ordinele. În cazul în care refuză să se îmbrace, de exemplu, pretinde într-un mod haios că ești expert în domeniul modei. Imbracă-l cât mai amuzant posibil. Pune-i șosete pe mâini, lenjeria pe cap, mânecile unei bluze pe picioare, etc. Vei fi uimit/ă când vei observa că cel mic va deveni mult mai cooperant și deschis după o partidă de râs.

10. Prioritizează joaca.

Nu numai pentru copil, ci și pentru tine. Găsește activități ce te bucură și scrie o listă cu toate lucrurile pe care ai vrea să le faci cu copilul tău. Nu ezita să le si pui în practică.

My title page contents