Semne ca iubesti un abuzator. Dornice sa-si gaseasca printul, mai ales dupa o casatorie esuata, multe femei intra intr-o relatie in care finalul nu se potriveste cu cel din basm. Simona Burduja (psihoterapeut al Fundatiei Sensiblu) iti spune cum sa-ti dai seama daca barbatul cu care te intalnesti va avea un comportament abuziv.

  1. Vorbeste urat despre fostele relatii

Anumite sentimente de furie sau resentimente in legatura cu o fosta relatie pot exista, dar cand remarci  o focalizare excesiva asupra acestor stari, asta ar trebui sa iti dea de gandit… Fii atenta in special la barbatii care vorbesc despre fostele lor partenere in moduri degradante sau cei care se percep ca victime ale femeilor. Si la cel care iti spune ca esti total diferita de celelalte femei cu care a fost, ca tu esti prima partenera care se poarta frumos cu el, sau ca celelalte femei nu l-au inteles.

Semne ca iubesti un abuzator. 2. E lipsit de respect fata de tine

Lipsa de respect este terenul fertil in care se dezvolta abuzul. Daca un barbat te injoseste, nu tine cont de opiniile tale, daca este nepoliticos cu tine, inclusiv in fata altora, este sarcastic sau taios, aceastea sunt tot atatea semne ca ceva nu e in regula.

3. E suspect de „generos”

Daca iti face favoruri pe care nu le doresti sau e atat de generos, incat te face chiar sa te simti inconfortabil – acestea sunt indicii ca incearca sa isi impuna controlul si sa te faca sa te simti datoare, comportament tipic pentru un barbat abuzator.

Semne ca iubesti un abuzator. 4. Este posesiv si gelos

Posesivitatea e prezentata mereu ca dragoste. Sigur ca un barbat poate simti anxietate atunci cand te vede in preajma unui fost partener si isi poate dori reasigurari. Dar daca el asteapta de la tine sa renunti la libertatea ta, pentru a nu-i starni gelozia, atunci este vorba de control, iar tu devii o proprietate care trebuie mereu pazita. Dupa o vreme te vei simti sufocata de vigilenta lui constanta.

5. Este centrat pe sine

Fii atenta la o persoana care vorbeste aproape tot timpul doar ea, care nu prea asculta atunci cand vorbesti tu, care schimba tot timpul subiectul conversatiei, focusandu-se doar pe sine. Egocentrismul e o trasatura a personalitatii foarte rezistente la schimbare, si isi are radacinile adanc infipte in rani emotionale timpurii sau in sentimente de superioritate.

Semne ca iubesti un abuzator. 6. Niciodata nu e vina lui

Da vina pe ceilalti de fiecare daca cand lucrurile merg prost. Pe masura ce trece timpul tu vei fi vinovata pentru tot ceea ce se intampla. Va face promisiuni de care nu se va tine, va veni cu o sumedenie de scuze pentru dezamagirile tale sau pentru comportamentul lui iresponsabil.

7. E prea serios, mult prea devreme

Fii atenta daca planifica nunta dupa cateva intalniri!  Se misca prea repede catre un viitor impreuna, fara a lasa timp ca relatia sa evolueze natural. Daca nu iti respecta nevoia de a incetini putin lucrurile, cu siguranta e o problema.

8. Are standarde duble

Fii atenta la partenerul care are seturi diferite de reguli pentru comportamentele tale si pentru ale lui.

9 Te trateaza diferit in public

Abuzatoriii au tendinta de a te trata regeste atunci cand toti ceilalti sunt atenti, rezervand abuzul pentru momentele cand sunteti doar voi 2.

Semne ca iubesti un abuzator. 10 Pare a fi atras de vulnerabilitate

Unii abuzatori pot fi atrasi de femei cu mult mai tinere decat ei sau de femei care au suferit un eveniment traumatic recent. Abuzatorul este atras de puterea pe care o resimte in aceasta relatie.

text: material realizat cu sprijinul Fundatiei Sensiblu, foto Shutterstock.com

My title page contents