10 tipsuri ca sa cresti o fata increzatoare

10 tipsuri ca sa cresti o fata increzatoare

10 tipsuri ca sa cresti o fata increzatoare? Exista asa ceva? Ba bine ca da. Ia aminte! Ai vazut ca fetele sunt, de cele mai multe ori, cu un pas inainte. Ele sunt primii copii care vorbesc. Sunt ambitioase si sunt, cu siguranta, elevii de nota 10.

 

Fetele sunt altfel. Totusi, in etapa in care sunt ele, fete se schimba. In viata lor, apar schimbari care pun presiune pe comportamentul lor si pe stima de sine. Acestea sunt determinate, in general, de asteptarile pe care ceilalti le au de la ele. Fie ca vorbim de parinti sau profesori, de normele si valorile societatii actuale.

Teama strica echilibrul

Toate acestea provoaca un dezechilibru, iar de la firea increzatoare, fetele trec treptat printr-o serie de frici si nelinisti. In acest moment ele au nevoie de asigurari permanente din partea parintilor. Mai jos, gasesti 10 sfaturi care te vor ajuta sa cresti o fata increzatoare.

Incurajeaza asertivitatea!

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face este sa o incurajezi pe fetita ta sa-si exprime sentimentele. Invat-o cum sa-si manifeste dorintele pe care le are in ceea ce priveste adultii, dar si cum sa ramana verticala in fata celorlalti copii. Atunci cand un alt copil o deranjeaza, sfatuieste-o sa actioneze calm: „modul in care te comporti cu mine ma deranjeaza!”.

Fa complimente foarte clare!

Atunci cand ii spui fetei tale, spre exemplu, cat este de inteligenta, justifica-ti afirmatia. In acest fel afirmatia devine mult mai credibila, iar exemplele concrete o vor face sa inteleaga mai usor. Poti folosi expresii precum: „ai o memorie foarte buna” sau „ rapiditatea prin care faci calculele la matematica este uimitoare”.

Completati realitatea cu lauda!

Un copil care este al treilea in clasa va fi constient de capacitatile lui uimitoare de la matematica, dar stie si ca la muzica nu se descurca asa de bine. Cand vezi ca se straduieste si face progrese, ofera-i laude de la o luna la alta.

Ajut-o sa inteleaga de ce uneori este ignorata.

Ca orice copil, fetita ta nu va fi mereu invitata la aniversari sau unele jocuri din curtea scolii. Momentele acestea vor fi dificile pentru ea, iar stima de sine poate avea de suferit. Explica-i fetei tale ca aceasta nu este o insulta, si faptul ca un copil nu vrea sa fie prieten cu ea sau sa se joace cu ea are legatura cu starea lui de spirit.

Incurajeaza competenta.

Ajut-o sa-si recastige increderea in ea prin fortele si reusitele proprii. Atunci cand fetita ta iti cere ajutorul pentru teme sau pentru alte sarcini pe care i le-ai dat, incurajeaz-o sa mai lucreze singura pentru inca cateva minute, inainte de a veni tu.

Daca o vezi interesata, incurajeaza practicarea sportului!

In prezent, fetele au numeroase optiuni in ceea ce priveste sportul. Daca vrea sa faca gimnastica, fotbal, tenis sau orice alt sport, incurajeaz-o! Sportul este o modalitate buna prin care isi poate testa limitele. Poate vedea de ce este capabila si, pe langa toate acestea, este si sanatos! Un alt beneficiu al sportului este si efectul pozitiv pe care il are in modelarea personalitatii. Fii atenta totusi! Nu decide tu ce sport este bine sau nu sa faca fiica ta. Ea trebuie sa aleaga in functie de ceea cee ii place.

Vedeti impreuna care sunt punctele ei slabe.

Ca mama si fiica este ideal sa formati o echipa. Nu pune presiune asupra punctelor ei tari! Dar nici a celor slabe! Doar pentru ca este fata nu trebuie sa fie priceputa la teste de citit sau la balet. Las-o sa experimenteze! Sa vada ce ii place, la ce se pricepe sau la ce nu se descurca prea bine. Stabiliti impreuna in ce domeniu este talentata.

Incurajeaz-o sa aiba o parere buna despre imaginea ei.

„ Sunt frumoasa azi mami? ”. Raspunsul tau trebuie sa fie un „ da ” plin de entuziasm. Mai mult decat atat, subliniaza cu exactitate ipostazele in care fiica ta a fost stralucitoare. „ Ai fost asa gratioasa astazi la gimnastica ” sau „ ochii tai au stralucit pe scena ”. Cand sunt mai mari, fetele au nevoie de si mai multa stabilitate. Explica-i atunci cand ai ocazia ca modele din revista nu arata exact ca niste fetele reale. Acele imagini sunt prelucrate, pentru a parea fara cusur.

Pregateste-o pentru sexism.

Chiar si in ziua de azi, oamenii cred ca fetele nu pot face unele lucruri pe care baietii le pot face sau pe care le fac mai bine. Daca observi ca fata ta se uita la un film care promoveaza sezismul, care aduce in centru un barbat care salveaza situatia, si este prezentat in impostaza de erou, explica-i faptul ca lucrurile nu stau mereu asa in viata reala.

Ofera-i modele feminine.

De fiecare data cand te uiti cu fetita ta la televizor sau cand cititi ceva impreuna, ofera-i modele feminine puternice. Femei senator, medici, politicieni, sau campioane olimpice, ele ii vor dovedi ca fetele pot face orice. Daca nu ai nici cea mai mica idee de unde sa incepi, mergi la biblioteca. Un bibliotecar te va ajuta cu siguranta, si iti va oferi cartile de care ai nevoie despre femei celebre.

 

Articole asemanatoare:

My title page contents