3 mesaje ultraimportante pentru copilul tau

Ce crezi ca isi doreste cel mai mult copilul tau de la tine? Cea mai noua tableta? Haine? O calatorie la Disney? Toate acest lucruri sunt foarte frumoase si orice copil se bucura sa le aiba, insa ei tanjesc cu adevarat dupa altceva, mult mai profund. Iata 3 mesaje ultraimportante pentru copilul tau.

 

In opinia Dr. Shefali, orice copil isi doreste sa stie aceste trei lucruri despre el:

  • Sunt observat?

  • Merit?

  • Contez?

Un copil caruia i se confirma raspunsul la fiecare dintre intrebarile de mai sus, va trai o viata implinita. Nu lucrurile, vacantele si nici macar o educatie inalta nu il va face sa se simte bine cu el insusi. Cheia in cum se percepe si simte despre propria persoana rezida in felul in care parintii il percep si simt despre el. Acest lucru se reflecta prin intermediul conexiunii care se stabileste intre parinte si copil.

Legaturi de dragoste

Copilul isi construieste stima de sine prin ochii parintelui. Felul in care este privit, prezenta si atentia parintelui contribuie la cristalizarea acesteia intr-o maniera pozitiva. Parintii sunt cei care le comunica copiilor cat sunt de importanti prin intermediul interactiunilor din fiecare zi. Atunci cand copiii nu sunt apreciati pentru ceea ce sunt, ci mai degraba pentru ceea ce reusesc sa realizeze, acestia cresc anxiosi si e posibil sa devina deprimati.

Toate manifestarile derapante ale unui copil, in special atunci cand isi face rau singur, sunt de fapt strigate dupa atentie, manifestari ale dorintei de a fi observat.

Ajutor! Salveaza-ma!

Un copil dezvolta un simt puternic al sinelui cand, in mod intrinsec, se simte validat. Acest lucru se intampla cand parintele se conecteaza cu el afirmandu-i unicitatea, si nu influentandu-l sa devina o clona a sa.

Copilul are nevoie sa se simta pretuit dincolo de visurile si asteptarile pe care un parinte le investeste in el. Nu este suficient sa ii spui ca il iubesti. Copilul are nevoie sa simta ca se poate iubi el insusi. Simtul valorii infloreste in el din modul in care il privim, il ascultam si ii vorbim. Din aceste actiuni reiese cat de „iubibil” este. Acesta este modul in care un parinte ii poate oferi incredere copilului si poate contribui ca acesta sa traiasca o viata de succes.

 

 

My title page contents