3 pași pentru evitarea țipatului

Azi, ai la indemana 3 pași pentru evitarea țipatului. Stim. E greu. Deși obosită, după o zi plină la locul de muncă, pregătești cina cu multă dragoste pentru toți ai tăi. Îi chemi la masă, când totul este gata și… nicio reacție.

 

Copiii aproape că nici nu te aud și te ignoră. Acesta este un moment în care răbdarea îți este pusă la încercare. Primul lucru pe care îți vine să-l faci este să strigi din toți rărunchii ca toți să se prezinte la masă. Imediat! Doar că, făcând acest lucru, atmosfera în casă se va schimba în mod negativ. Uite ce poți face pentru a nu se ajunge aici.

  1. Fii calmă și hotărâtă

Când copiii nu ascultă, a fi calmă poate presupune un efort în plus, dar aceasta este cheia pentru a-i face să te asculte. Deși ne-ar fi mai ușor dacă am țipa, copiii pur și simplu nu răspund bine țipetelor. Dacă ridici vocea, se va ajunge la alte țipete și la rezistență. Dacă, în schimb, vei rămâne calmă și hotărâtă, copiii vor învăța să aibă încredere în ceea ce le spui. Si vor face mult mai ușor ceea ce le ceri.

Citeste si despe accesele de furie in public.

  1. Acordă-i copilului atenție

A avea o cerere ignorată poate fi, după cum spuneam, un motiv pentru țipete și conflicte. Această abordare, însă, ce presupune mai întâi conectarea cu cei mici, va încuraja cooperarea în familie. Mai mult decât atât, va modela și abilitățile de comunicare ale copiiilor. Un exemplu în acest sens este în a-i întreba:”Hei, cum merge cititul cărții, pare că-ți place?” sau “Hei, îmi poți spune și mie despre ce e vorba în povestea asta cu elefanți și crocodili?”. Astfel de întrebări vor deschide ușa comunicării cu cei mici. Aceștia, după ce vor simți că sunt ascultatți, vor fi mult mai dispuși să îți asculte o cerere.

  1. Cere amabil și concret

Dupa ce treci de pasul 2, tot ce trebuie să faci este să-i comunici cererea ta. Pe un ton prietenos, amabil și cât se poate de clar. “Pregătește-te de masă!”,  “Pregătește-te de somn!”.Atentie! “Fă ordine în lucrurile tale!”.  “Grăbește-te odată!”, pot fi cereri neclare și nu foarte calde. În schimb, le poți spune “Este timpul să ne spălăm pe mânuțe. Hai să ne vedem în bucătărie după ce v-ați spălat!”.  “Este timpul să ne îmbrăcăm în pijamăluțe și să ne spălăm pe dințișori. Tu decizi ce vrei să faci mai întâi”.  “Este timpul să strângem! Hai să punem toate jucăriile astea în coș. Acum hai să punem cărțile în bibliotecă!”

Ton calm

Comunicând pe un ton calm, fără țipete, îi vom învăța și pe copiii noștri, să comunice la fel de frumos. Noi, părinții, trebuie să le arătăm cum pot să discute calm și amabil, fără a se enerva. Mai mult decât atât, dacă cei mici ne ignoră cererile “țipate”, de cele mai multe ori pot fi semne că au nevoie de mai multă atenție, validare, încurajări și dragoste din partea noastră. Urmând acești 3 pași, ai să observi uriașa diferență, în bine, din familia ta. Așa că nu uita: Fii calmă. Acordă-le atenție. Cere amabil.

Citeste si despre managerierea crizelor de isterie.

My title page contents