O vizita la coafor este, uneori, mai eficienta decat o sedinta cu parintii sau decat o sesiune de psihoterapie.  Acolo am aflat eu de la Mihaela, Laura, Dana si Andrada (care au copii cu varste intre 0 si 17 ani) unde gresesc parintii. Si va spun si voua:)

1. Noi le transmitem fricile noastre si tot felul de lucruri care nu ne plac noua. Inclusiv in privinta mancarii – daca mie nu-mi place spanacul nu-i dau nici lui.
2. Cand spunem ca nu au voie ceva, ar trebui sa le explicam copiilor mai clar de ce nu au voie anumite lucruri caci ei raman blocati, nu ne inteleg panica si nici logica. Ar trebui, oricum, sa ii si lasam sa incerce lucruri. Noi nu le dam curajul de a cunoaste lucruri. Ar trebui sa-i incurajam si sa-i sustinem – sa se urce in copac, sa alerge, sa mai si cada, nu sa stea doar pe tablete si pe computer.

3. Ar trebui sa ii lasam sa-si traiasca mai mult copilaria si sa-i imprietenim ceva mai tarziu cu tehnologia. E adevarat ca ar trebui sa fie familiari si cu tehnologia, dar nu e ok ca de la un an-doi copiii sa stie sa butoneze telefonul, tableta sau computerul. Si nici ca mama sa apeleze la telefoane si alte gadget-uri si sa faca diversificarea cu telefonul in fata, sa-i distrag atentia juniorului.
UNDE MAI GRESIM:

  • Exageram cu imbracatul – ii imbracam foarte gros, drept care se si imbolnavesc prea des. Si la primul semn de raceala ii indopam cu medicamente, desigur.
  • Nu ii responsabilizam – copiii nostri ar trebui sa stie sa invete singuri, nu sa ii indopam cu meditatii. Si ar trebui sa ii responsabilizam de mici. Noi nu numai ca NU ii punem sa faca lucruri, dar nici nu-i lasam, daca au vreo initiativa – lasa ca strange mama, face mama – iar ei invata ca cineva le rezolva toate problemele.

 

Tu unde crezi ca mai gresim noi, ca parinti? Si ai si ceva solutii pentru toate aceste probleme? Nu de alta, dar zilele viitoare am din nou drum la coafor si sa stiu ce sa le spun fetelor, daca le mai intalnesc:)

foto Shutterstock

My title page contents