4 reguli de igiena alimentara

Reguli de igiena alimentara. Intre fierberea biberoanelor de sticla, la bebelusi, si spalarea pe manute inainte de masa pentru copiii mai mari, iata patru lucruri importante pe care ar fi bine sa le stii despre igiena alimentatiei la copii.

Fierberea biberoanelor

Sterilizarea biberoanelor si veselei in care mananca bebelusul este obligatorie. Inclusiv tetinele si suzetele trebuie foarte bine sterilizate, deoarece sistemul imunitar al bebelusului nu este suficient dezvoltat, iar bacteriile ramase pe sticle si biberoanele din plastic sunt periculoase pentru orice micut. Cum se procedeaza corect?

Clateste bine biberoanele, tetinele si suzetele dupa fiecare folosire, folosind apa rece, apoi spala-le cu apa calda si un detergent de vase inainte de a le dezinfecta. Pune tetinele, suzetele si biberoanele intr-o oala cu apa, cat sa stea cufundate in lichid, iar dupa ce fierbe lasa timp de cel putin 5 minute.

Dupa ce apa a clocotit, stinge si lasa totul in apa, sa se raceasc treptat, pana ce poti sa le iei cu mana. Daca nu le folosesti imediat, pastreaza-le intr-o punga curata, bine inchisa, in frigider, pentru maxim 24 de ore. Dupa acest interval, biberoanele trebuie resterilizate. Nu uita: sterilizarea nu are nici un efect daca raman resturi de lapte sau de alimente pe vase. Exisa in magazine si aparate speciale care sterilizeaza vesela bebelusului cu aburi.

Reguli de igiena alimentara. Curatenia in bucatarie

Buretei de vase, lavete, bavete, carpe si prosopele, iata o multime de surse de bacterii si germeni care ar trebui luate in seama atunci cand ne gandim la bucatarie ca la un mediu septic. Bucataria nu este nici pe departe un mediu atat de igienic pe cat crezi. S-a dovedit in urma a numeroase cercetari ca buretii de vase, in mod special, care nu au niciodata timp sa se usuce suficient (la fel si lavetele lasate nestoarse), devin adevarate colonii de bacterii. Daca prosoapele de bucatarie se pot spala in masina de spalat, la temperaturi de minim 60°, lavetele si bureteii se strica in urma acestei proceduri. Cele din urma pot fi lasate la randul lor intr-o solutie cu apa si clor, peste noapte, apoi stoarse si uscate la soare. Dar cel mai bine le arunci dupa o saptamana de intrebuintare si folosesti altele noi. De fapt, tu (per)muti la nesfarsit acele bacterii pe toate farfuriile si ustensilele pe care le speli cu multa atentie.

Reguli de igiena alimentara. Cum se spala corect plantele, legumele si fructele?

Moda salatelor la pungi care sunt gata spalate si care nu mai trebuie trecute din nou pe sub jet de apa (pentru a nu li se duce proprietatile nutritive) ne-a indepartat de ideea spalarii legumelor si plantelor. Pe de alta parte, mai exisa si genul acela de parinti pe care treaba aceasta cu spalatul ii lasa rece, fiind de principiul ca este mai bine sa lasam copilul sa „se caleascaˮ.

„Si ce daca mai mananca un pic de pamant? Abia isi dezvolta sistemul imunitar…ˮ Total gresit: plantele care ajung in bucataria ta nu au fost intre timp in contact doar cu solul, ci si cu o multime de alte suprafete. Spalatul legumelor si fructelor ne ajuta sa ne ferim de o multime de boli grave, iar copiii sunt cei mai sensibili la igiena alimentelor.

Cateva particule de pamant sau praf pot transmite o multitudine de boli periculoase.

Toate fructele si legumele se spala bine sub jet de apa rece, fara sapun sau alti detergenti. Dupa ce sunt spalate, acestea trebuie sterse cu un prosop de hartie, pentru a indeparta si ultimele bacterii. Acesta este modul corect de a curata in special salatele si fructele care sunt consumate fara a mai fi fierte, deoarece s-a dovedit ca doar spalarea cu apa nu e suficienta. Broccoli si conopida sau unele plante cu frunze ascund multi germeni intre funzele lor: ele pot fi lasate mai intai la inmuiat in apa rece, apoi clatite, rupte buchete sau frunze si spalate bucata cu bucata inca o data.

Reguli de igiena alimentara. Toti copiii se spala pe maini

De cum a implinit doi anisori, creeaza-i copilului tau reflexul de a se spala pe maini, cu apa si sapun, ori de cate ori se asaza la masa, dar si de fiecare data cand intra in casa. Chiar daca nu e masa pusa, poate cel mic isi va duce mainile la gura sau la nasuc, ori poate va dori o gustare.

Cu blandete indrumat inca de pe acum, copilul va deprinde acest obicei fara sa il analizeze prea mult si ii va intra in reflex. E drept ca ai nevoie de rabdare si, mai presus de toate, sa nu uiti sa mergi cu cel mic de fiecare data la baie. Te poti felicita, insa: astfel iti feresti copilul de peste o mie de boli ce pot fi transmise prin aer si atingeri, de la o simpla gripa la afectiuni grave.

Citeste un articol cu cinci sfaturi pentru nutritia copilului aici.
text: Alina Miron (hobbybucatar.ro); foto: Shutterstock

 

My title page contents