Un copil fericit este vizibil

Copiii fericiti isi striga starea. O respira prin toti porii. O comunica. O impartasesc. Copiii fericiti sunt senini si zambitori. Al tau copil cum e?

 

“Un copil fericit este un copil echilibrat, adica acela care nevoile satisfacute, atat cele psihologice de baza, cat si cele fiziologice. Vezi un copil echilibrat din felul in care priveste, zambeste, interactioneaza, merge, adreseaza intrebari, se joaca. Se simte vazut, iubit, acceptat asa cum este, integrat, stapan pe sine si cu incredere in el, in siguranta si in controlul propriilor actiuni”, ne spune cu toata deschiderea Urania Cremene, specialist in parenting.

Timpul pe care un copil il petrece alaturi de parintii lui are o influenta uriasa asupra evolutiei si cresterii acestuia. Cum si de ce? Ei bine, iata.

“Cu cat copilul este mai mic, cu atat mai mare importanta are acest aspect. Cred ca pana la doi ani un copil are nevoie de parintii lui cat mai aproape, dar rolul familiei extinse – sau al prietenilor, este de asemenea important. Cu cat exista mai multe persoane care iubesc copilul – si pe care copilul ii iubeste, cu care interactioneaza, cu atat nevoia lui de conectare este mai bine satisfacuta. Asta influenteaza intr-o mare masura stima de sine a unui copil, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung”, ne explica Urania Cremene.

Copiii au nevoie de parintii lor. Si atunci au nevoie de orice zi libera in plus. Inclusiv de ziua de 1 iunie. “Au nevoie sa se simta integrati in familie, parte din ea, prioritar macar in aceasta zi. Pentru o persoana “rasfatata” de cei dragi, poate ca ziua de nastere a acestei persoane nu mai este atat de importanta. Dar pentru cineva care isi vede familia, prietenii dragi doar in aceasta zi, acest moment poate deveni memorabil. La fel gandesc si ziua de 1 iunie: ca pe un moment in care celebram copilaria in general, dar copilul nostru, in special.”

 

 

 

My title page contents