Ce nu stiai despre laptele de magarita

Care este legatura dintre Papa Francisc, Cleopatra si tusea convulsiva? Nu este o gluma, desi asa pare…este o intrebare cat se poate de serioasa, cu un raspuns cat se poate de serios. Sa o luam istoric si sa elucidam misterul legaturii dintre aceste trei elemente:

1. Contrar opinei generale, Cleopatra nu se imbaia in lapte de vaca ci de…magarita. Da, se pare ca inca de acum 2000 de ani, inteleptii descoperisera beneficiile uimitoare ale acestui lapte, ce este mult mai sanatos si nutritiv decat laptele de vaca. Spre exemplu, laptele de magarita are de 46 ori de ori mai multa vitamina C decat cel de vaca, si de trei ori mai multi acizi grasi esentiali de tip Omega 3 si Omega 6.
2. Mai departe, deci. Papa Francisc (intamplator, acesta este si numele sfantului care protejeaza animalele) a declarat recent ca magarusii sunt animalele lui favorite. Motivul fiind ca Papa, atunci cand era mic a fost alaptat cu lapte de magarita, mama lui neputandu-i oferi san. Si mai este o legatura ascunsa aici, ceva mai religioasa, ce tine de acest animal – magarusul: el a fost cel ce i-a purtat atat pe Fecioara Maria, cat si pe Iisus in calatoriile lor.
3. Apoi, tusea convulsiva (Pertussis) – numita si tuse magareasca, boala este deosebit de persistenta si se manifesta prin accese de tuse timp de aproximativ 100 de zile. Acum, suntem cu totii vaccinati, insa in vechime, in traditia romaneasca laptele de magarita era singurul tratament eficace, ce oprea tusea in 2-3 zile.
4. Numeroase studii recente au demonstrat ca laptele de magarita este tolerat de peste 85% dintre copiii ce au alergie la proteina din lapte de vaca sau alergii incrucisate (soia, lapte de capra sau oaie). Copiii alergici tratati cu lapte de magarita au recuperat retardul de crestere (cauzat de malabsorbtie). In plus, laptele de magarita (care atenueaza si simptomele de dermatita atopica) are un gust dulce, foarte bun (spre deosebire de formulele de lapte praf hidrolizat), ceea ce ii face pe copiii sa adore acest lapte. Gustul dulce se datoreaza continutul mare de lactoza ce favorizeaza o mai buna absorbtie a calciului la nivel intestinal, sustinand cresterea sistemului osos la bebelusi dar si la femeile aflate la menopauza.
5. Medicii au declarat ca laptele de magarita este cel mai apropiat lapte de laptele matern din perspectiva beneficiilor asupra sanatatii.
6. Cele mai recente cercetari privind beneficiile laptelui de magarita atesta ca acesta poate ameliora chiar si astmul, iar probioticul principal continut de acest lapte (Lactobacillus Plantarum) protejeaza colonul de temutul cancer.
7. Laptele de magarita are si foarte putina grasime – 0,5% in varianta integrala, comparativ cu cel de vaca, ce are 3,5% – 3,8%. Din acest motiv poate fi consumat cu incredere de persoanele ce tin dieta sau de catre sportivii ce au nevoie de un aliment nutrivitv, dar fara aport de grasimi.
8. Magarita da foarte putin lapte, in medie 0,5 litri pe zi, doar 6 luni pe an, si doar daca are manzul prin preajma. In plus, avand un stomac unicameral, precum al oamenilor, digestia magarusilor se realizeaza cu foarte putine bacterii (spre deosebire de cea a vacii, ce poseda un stomac tetracameral, plin de numeroase bacterii). Acest lucru inseamna ca laptele de magarita este mult mai pur si mult mai indicat consumului uman, decat cel de vaca. Fiind atat de bland pentru sistemul digestiv si nutritiv, se poate da cu incredere bebelusilor, incepand de la varsta de 6 luni.

Incepand din aceasta primavara, laptele de magarita este disponbil si in Romania. Laptele Onalat provine de la o ferma certificata organic din Montebaducco, Italia si este ambalat TetraPak, pentru a-l face disponibil pe piata pe tot parcursul anului. Ambalajul este practic si contine 100 ml lapte – doza zilnica recomandata pentru consumul uman.

Mai multe detalii pe marigold.ro

Articole asemanatoare:

My title page contents