Copiii inotatori isi insusesc rapid mersul voluntar

mersul voluntar.

Educatia acvatica asigura un start foarte bun in viata pentru toti copiii. Aceasta accelereaza dinamica evolutiei. Avantajul unei astfel de activitati consta in solicitarea scazuta a oaselor, a ligamentelor si a tendoanelor. Are efecte stimulatoare asupra cresterii si dezvoltarii fizice si psihomotorii, stimuleaza capacitatea de concentrare si imunitatea. Ei bine, copiii inotatori isi insusesc rapid mersul voluntar.

 

Fluiditatea si finetea exercitiilor in apa au influenta asupra calitatii somnului, care urmeaza acestor lectii. In plus, copiii care practica aceasta activitate capata mai multa incredere in propriile forte si sunt mult mai independenti.

Varsta optima pentru inot.

In primii ani de viata, copiii nu sunt fricosi si manifesta foarte multa curiozitate. Pentru micut, lumea reprezinta un spatiu fara limite, plin de provocari si experiente interesante. In schimb, in ochii parintilor lumea poate fi plina de pericole, iar unul dintre acestea este reprezentat de apa. Cu toate acestea, efectele pozitive ale inotului asupra starii de sanatate sunt binecunoscute, si este recomandat de la o varsta foarte frageda.

Primele luni de viata reprezinta o perioada in care se pot obtine cele mai bune rezultate imediate, dar si pe termen lung. „Pana la varsta de 6 luni se pastreaza reflexele primare, printre care si cel de apnee. Plasarea nou-nascutului in mediul acvatic, asigura continuitatea dezvoltarii intrauterine, prin autonomia deplasarilor. Copiii, practicanti ai unor simple miscari acvatice, isi insusesc rapid mersul voluntar, in comparatie cu cei care nu au beneficiat de aceasta stimulare psihomotorie” sustine Anca Grecu, manager Baby Spa. Apa este un mediu protector si stimulant pentru copiii de varsta mica datorita lipsei gravitatiei.

Ce invata copiii in functie de varsta?

Programele de educatie acvatica pentru copiii sunt menite sa-i ajute sa se familiarizeze si sa capete incredere in apa, prin participarea la o serie de activitati acvatice sigure si placute. Activitatile distractive pot contribui la dezvoltarea deprinderilor de baza ale inotului si ale celor de siguranta in mediul acvatic, prin joc, explorare si incurajare.

0-12 luni. Bebelusii vor invata sa-si tina respiratia, sa se scufunde, sa stropeasca si sa loveasca apa cu picioarele. Daca la inceput copilul are nevoie de ajutorul instructorului, ulterior va manifesta independenta si se va putea deplasa singur pe distante scurte. Va putea inota 5 secunde si va stii sa excute o mica saritura de pe marginea bazinului.
            12-24 luni. Copilul deja incepe sa-si foloseasca mult mai activ bratele si picioarele. Va deprinde imersia fetei in apa. De asemenea, va stii sa inoate pana la marginea bazinului de unde va exucuta sarituri.
24-36 luni. Copilul se deplaseaza independent in apa si isi va ridica capul pentru a respira. De asemenea, isi va coordona respiratia cu plutirea, miscarea bratelor si a picioarelor. Se va putea deplasa prin apa, scufunda si va putea inota spre fundul bazinului pentru a recupera jucarii si obiecte.

3 -4 ani. La aceasta varsta, copilul se va deplasa independent. Va executa imersii succesive si va incepe sa pluteasca pe spate. Coordonarea este tot mai buna si va putea inota in stil craul.

Avantajele inotului pentru copii.

– Copii se bucura de experiente senzoriale si motrice adecvate fiecarui stadiu de dezvoltare;

– Micutii invata prin joc si prin explorarea mediului acvatic;

– Prichindeii se angajazeaza intr-o activitate fizica regulata, in compania altor copii;

–  Isi dezvolta simtul autonomiei in apa si invata sa se descurce in mediul terestru;

– Copiii se bucura de activitatile in grup;

Inotul – un sport sigur.

Securitatea in cadrul sedintelor de inot este deosebit de importanta. Cu cat copilul este cooptat mai devreme intr-un astfel de program cu atat mai devreme ei vor fi capabili sa construiasca o baza de abilitati pentru a se proteja singuri. „Parintii sunt primii profesori ai copiilor. Ei le asigura suportul emoţional de care au nevoie pentru a se simti in siguranta. De aceea prezenta acestora in cadrul sedintelor este un factor important in asigurarea unui mediu cat mai sigur si lipsit de pericole pentru bebelusi si copii mici” spune Anca Grecu, manager Baby Spa.

 

My title page contents