Accepta emotiile, limiteaza actiunile!

accepta emotiile

Unul dintre obiectivele majore ale parenting-ului pozitiv este de a creste copii cu o inteligenta emotionala dezvoltata. Cercetarile arata ca acesti copii sunt mai putin sfidatori, mai sanatosi din punct de vedere mental si cu mai mult succes atat in plan academic, cat si relational. Accepta emotiile, limiteaza actiunile!

 

Inteligenta emotionala este abilitatea de a intelege, evalua si a manageria emotiile. In dorinta de a creste copii inteligenti din punct de vedere emotional, parintii trebuie sa inteleaga cat este de important sa accepte emotiile copilului. O greseala comuna este aceea de a crede ca acceptarea tuturor emotiilor inseamna acceptarea tuturor actiunilor. Dar nu este asa.

Despre sentimente

Sentimentele nu sunt rele sau bune, ele exista in sine. Important este ce facem cu aceste sentimente. Un parinte nu trebuie doar sa isi invete copilul sa-si accepte emotiile, ci si cum sa actioneze corect in raport cu ceea ce simte. Daca ai accepta toate actiunile copilului tau, nu l-ai creste inteligent emotional, ci mai degraba reactiv emotional.

Cea mai curenta practica este de a nu accepta nici emotiile si nici actiunile copilului, ci de a le corecta.

Parinte: De ce l-ai impins pe Andrei?

Copil: Mi-a furat jucaria!

Parinte: E doar o jucarie. Nu e cazul sa te enervezi!

Copil: Dar e a mea! Spune-i sa mi-o dea inapoi.

Parinte: Trebuie sa inveti sa imparti si cu ceilalti lucrurile tale. Esti pedepsit pentru ca l-ai impins pe Andrei.

 

Parinti si parinti

 

De asemenea, exista parinti care accepta atat sentimentele, cat si actiunile, fara sa corecteze nimic, fiind foarte permisivi.

Parinte: De ce l-ai impins pe Andrei?

Copil: Mi-a furat jucaria!

Parinte: Stiu ca esti furios. Inteleg. N-a fost frumos din partea lui, nu-i asa?

Copil: Nu! E a mea! Spune-i sa mi-o dea inapoi.

Parinte: Hai sa mergem sa-i cerem jucaria lui Andrei.

In acest mod, copilului i se valideaza furia, ceea ce e bine, dar totodata se simte validat pentru ca l-a impins pe celalalt copil. Mesajul pe care il primeste este ca e in regula, sa ii raneasca pe altii cand este suparat.

Pune limite

Atunci cand acceptam emotiile si limitam actiunile, copilul invata ca emotiile sunt firesti si ca este responsabil pentru actiunile sale in acele momente intense.

Parinte: De ce l-ai impins pe Andrei?

Copil: Mi-a furat jucaria!

Parinte: Esti furios. Inteleg, dar nu o sa-ti permit sa-i impingi pe altii. Stai cu mine pana te linistesti.

Copil: Dar e a mea! Spune-i sa mi-o dea inapoi.

Parinte: Acum vreau sa stai langa mine. O sa recuperam jucaria dupa ce te calmezi.

Conectare

Il poti ajuta sa se calmeze ghidandu-l sa respire, indemnandu-l sa coloreze sau imbratiseaza-l. Disciplineaza-l dupa ce furtuna emotionala a trecut. Acceptand emotiile si limitand actiunile, reprezinta un mod prin care copilul intelege ca sentimentele sunt normale, dar si ca este responsabil sa se controleze la nivel de actiune.

 

My title page contents