Adevarul despre lumanari parfumate. Cum iti afecteaza sanatatea

Adevarul despre lumanari parfumate

Obisnuiesti sa aprinzi lumanari parfumate pentru a crea o atmosfera mai placuta in casa? Ei bine, acest obicei ar putea pune in pericol sanatatea ta si a familiei tale.

 

 

Asociate cu o stare de relaxare, calm, prospetime, sau o atmosfera romantica, lumanarile parfumate contin o multime de substante chimice si arome artificiale. Evita-le  pentru a nu-ti  expune familia la o serie afectiuni ireversibile, cum ar fi tulburarile hormonale sau astmul!

Afla cum sa alegi cele mai sigure lumanari parfumate si odorizante pentru sanatatea ta!

Ce trebuie sa eviti cand cumperi lumanari parfumate

Lumanarile parfumate, uleiuri sintetice, odorizantele, betele parfumate si parfumurile de camera elibereaza particule microscopice in aer care pot iti pot afecta grav sanatatea. Mai ales daca te folosesti in mod frecvent.

In plus, femeile insarcinate si copii sunt foarte vulnerabili la substantele chimice eliberate in aer!

Cele mai problematice substante chimice eliberate de aceste produse sunt:

1. Parfumurile artificiale

Principalul motiv de ingrijorare in privinta acestor produse? Parfumurile artificiale pe care le contin! Datorita drepturilor de propietate intelectuala, companiile nu sunt intotdeauna obligate sa dezvaluie toate ingredientele pe care le folosesc pentru obtinerea aromelor.

Pana la 80% din aceste produse pot fi parfumuri artificiale, iar acestea pot contine si pana la 100 de substante chimice. Opteaza pentru produse care au toate ingredientele listate

2. Aroma de mosc sintetica

Aceasta substanta poate cauza dereglari hormonale si se acumuleaza in organism, afectand inclusiv calitatea laptelui matern.

3. Ftalati

Substantele sunt utilizate pentru a creste durabilitatea parfumului din lumanari sau uleiuri artificiale. Extreme de nocivi, ftalatii sunt carcinogeni si pot duce la dereglari hormonale, reduce calitatea spermei, cauza malformatii.

In plus, au fost asociati cu o serie de boli grave precum cancer de ficat si de san, diabet sau obezitate.

Expunerea fatului la acestea substante periculoase a fost de asemenea asociata cu un risc crescut de autism, ADHD si afectiuni neurologice.

4. Formaldehida

O alta substanta toxica, care a fost inclusa pe lista substantelor posibil cancerigene. Odorizantele de camera, in special,  produc cantitati ridicate de formaldehida. Expunerea indelungata la aceasta substanta este asociata cu forme grave de cancer de gat.

De asemenea, pot aparea si reactii alergice, iritatii ale ochilor, pielii sau ale nasului, tuse, sau crize de astm.

5. Parafina

Majoritatea lumanarilor parfumate sunt facute din parafina, un derivat din petrol. Astfel, cand sunt aprinse, aceste produse elibereaza acetona, benzen si toluene, toate fiind substante carcinogene.

Expunerea la acest fum trebuie limitata pe cat posibil deoarece agraveaza problemele respiratorii.

Inhalate in mod frecvent, substantele chimice din odorizante (mai ales cele sub forma de spray!) pot creste riscul de a suferi de astm cu pana la 50%. Mai mult, femeile care au folosit astfel de produse in perioada de sarcina au nascut copii care sufereau de infectii pulmonare sau respiratie suieratoare.

Cum alegi lumanari parfumate sigure

Daca nu vrei sa renunti la aromele placute si relaxante ale acestor produse, apeleaza la aceste alternative sanatoase.

  • Opteaza pentru lumanari din ceara de albine
  • Aeriseste-ti casa zilnic deoarece aerul din incaperi poate contine pana la 500 de substante chimice, potrivit unui studiu publicat de WebMd.
  • Decoreaza-ti casa cu plante. De ce? Anumite plante au propietatea de a absorbi toxinele si de a improspata aerul. Cele mai bune optiuni? Ficusul, crizantema si aloe eera purifica aerul prin eliminarea formaldehidei.
  • Cumpara lumanari mai sigure. Opteaza pentru cele din ceara de albina cu fitil din bumbac. Asigura-te ca sunt facute 100% din ceara de albine – multi producatori obisnuiesc sa o amestece cu parafina.
  • Lumanarile din ulei de cocos si cele din soia nemodificata genetic sunt alte optiuni sigure.
  • Foloseste ingrediente care absorb mirosurile in mod natural – Bicarbonatul de sodium actiuneaza asemeni unui burete care absoarbe mirosurile neplacute in mod natural. Pune bicarbonat de sodium intr-un bol si lasa-l in camera.
  • Mizeaza pe uleiurile esentiale pure – Iti poti face propriul odorizant de camera natural prin mixarea unor uleiuri esentiale organice intr-o sticla cu pulverizator alaturi de putina apa. Le poti de asemenea pune in difuzor de aroma!

Lumanarile parfumate si odorizantele de camera sunt un mod placut de a crea o atmosfera relaxanta.

Pentru a evita problemele de sanatate asociate cu acestea, opteaza pentru cele produse din ingrediente naturale!

My title page contents