Antibioticele în sarcină. Sunt acestea permise sau nu?

Antibioticele în sarcină

Zece femei din o sută folosesc antibiotice în timpul sarcinii. Nu numai pentru boli intercurente, dar, de asemenea, pentru probleme de sănătate ce apar în decursul celor nouă luni. Ca, de exemplu, infecții ale tractului urinar, infecții vaginale cu beta-hemolitic streptococ, infecții cu toxoplasma. Antibioticele în sarcină sunt un motiv pentru care să vă faceți griji?

 

Antibiotice în timpul sarcinii, da sau nu? În timpul celor nouă luni de sarcină, femeile trebuie să se gândească la copilul pe care-l poartă în pântec. Și, chiar și din instinct, știu cum să facă acest lucru foarte bine.

Răspunsul la întrebarea de mai sus este liniștitoare: „Da, antibioticele în sarcină sunt permise“, răspunde dr. Antonio Clavenna, farmacolog și cercetător la Institutul Mario Negri din Milano. „Dar numai dacă este strict necesar, pentru bolile de origine bacteriană și pe baza prescripției medicale, având grijă, ca viitoarea mamă să urmeze cu scrupulozitate dozele prescrise și durata terapiei”, adaugă același medic farmacolog.

Chiar dacă sunt permise, acest lucru e posibil doar cu recomandarea medicului și în situații excepționale. Altfel, nici vorbă. Pe lângă faptul ca au posibile efecte secundare, pe termen lung se poate dezvolta rezistență bacteriană, periculoasă pentru sănătatea fetusului și a viitoarei mame.

Antibiotice în timpul sarcinii… deci, da! Care dintre ele?

„Există trei clase utilizate cel mai adesea în cele nouă luni de sarcină: peniciline, cefalosporine, macrolide”, explică dr. Clavenna. Preferabil ar fi să fie administrate peniciline (amoxicilină, amoxicilină cu acid clavulanic, de exemplu), acestea sunt cele mai eficiente dintre toate. Există situații când o femeie poate fi alergică. Medicul va decide ce să administreze, de asemenea, pe baza istoricului medical al pacientei.

Există cazuri în care trebuie evitate penicilinele

Da, în cazul unei infecții a tractului urinar, cu prezența unor bacterii puternic rezistente la această clasă antibiotică. În acest caz se poate opta pentru cefalosporine și macrolide care sunt considerate mai mult decât sigure. În special, macrolidele, dintre cele trei tipuri, cele mai controversate dintre antibiotice, nu dau niciun risc de malformații la făt. Motivul pentru care acestea sunt prescrise mai frecvent. În special, claritromicina este cea mai răspândită după amoxicilină. Eritromicina este cea mai bună alternativă pentru persoanele alergice la peniciline. Spiramicina, datorită capacității sale de a penetra placenta, este deosebit de utilă în tratamentul toxoplasmozei.

Important, acestea sunt doar pure informații, doar medicul personal vă poate spune ce e bine și ce nu: dacă e indicat să luați antibiotice și mai ales ce fel de antibiotice. Nu trebuie să riscați deloc. Este vorba de două vieți: a mamei și a copilului.

 

My title page contents