Atentie la deficitul de magneziu!

Deficitul de magneziu. Magneziul este un mineral foarte necesar organismului nostru. Deoarece este implicat in peste 300 de procese enzimatice, acesta este deosebit de important in mentinerea normala a functiilor corpului, precum construirea de proteine, mentinerea masei musculare si a functiei nervoase, reglarea glicemiei in sange si a tensiunii arteriale, dezvoltarea oaselor sau formarea ADN-ului.

Acest panou nu este nici pe departe complet si totusi pare extrem de complex. Si pentru ca magneziul este vital pentru o functionare optima a organismului, trebuie sa stim cum sa recunoastem lipsa lui si cum sa o compensam.

Crampele si spasmele musculare reprezinta unele dintre cele mai comune simptome ale deficitului de magneziu. Acesta contribuie la relaxarea musculara, iar cand in corp nu avem suficient, muschii de contracta involuntar.

Probleme cu somnul, fie adormi greu, fie ai un somn intrerupt. Magneziul joaca un rol important in functionarea sistemului nervos central. In plus, in timpul noptii, nivelul acestuia scade si mai mult si de aici si problemele legate de odihna, care pot ajunge pana la insomnie.

Deficitul de magneziu

Daca ti-e pofta de ciocolata, s-ar putea sa ai deficit de magneziu. Atunci cand te incearca un impuls nebun de a manca ciocolata, raspunsul ar putea fi acesta. Corpul nostru cere ce are nevoie. Trebuie sa il ascultam si sa actionam in consecinta.

Devii anxioasa. Magneziul este un mineral ce are efect de relaxare. Lipsa lui este resimtita de sistemul nervos central, ce reactioneaza si in acest fel.

Cresterea tensiunii arteriale poate fi de asemenea un indicator. Magneziul are si un rol vasodilatator. Cand nivelul acestuia este scazut, vasele de sange fac constrictie iar tensiunea creste.

Constipatia este asociata si ea cu lipsa de magneziu. Explicatia are la baza contractarea colonului caruia ii este mai greu sa elimine scaunul.

Poti compensa lipsa prin alimentatie, administrarea de suplimente sau prin intermediul bailor cu sare Epsom.

Cum se poate rezolva deficitul de magneziu? Surse de magneziu sunt:

  • ciocolata neagra cu peste 75% cacao
  • algele
  • semintele de dovleac
  • nucile (migdale, caju , alune )
  • spanacul
  • somonul
  • stafidele
  • carnea de vita
  • brocoli
  • avocado

Daca optezi pentru suplimente, alege citrat de magneziu daca te confrunti cu constipatia sau glicinat de magneziu pentru biodisponibilitate. Baile cu sare Epsom ( sulfat de magneziu) sunt o modalitate buna de detoxifiere a corpului si absorbtie a magneziului prin intermediul pielii.

 

 

My title page contents