Avantajele laptelui matern

Copiii alăptați la sân au un sistem imunitar bun, un coeficient de inteligență ridicat și, de asemenea, un risc mai scăzut de a deveni obezi. Prin urmare, deja putem stabili că laptele matern are o importanță foarte mare în dezvoltarea viitorului copil, ba chiar adult.

 

Laptele matern: recomandat de asociațiile de ginecologie și pediatrie

Mamele știu întotdeauna ce este mai bine pentru nou-născutul lor și preferă alăptarea acestuia la sân. Laptele mamei este fără nicio îndoială, cea mai bună hrană pentru nou-născuți, datorită compoziției sale unice care protejează copiii de la naștere. Toate asociațiile pediatrice și ginecologice sfătuiesc proaspetele mame să nu renunțe la alăptarea copiilor, atât pentru beneficiile importante ale laptelui matern, cât și pentru legătura particulară care se dezvoltă între mamă și copil în timpul alăptării. De fapt, laptele produs după naștere nu numai că satisface toate nevoile nutriționale ale nou-născutului, dar satisface pe deplin nevoile psiho-emoționale ale acestuia. Este o legătură profundă, care reprezintă un moment de comunicare intimă între mamă și nou-născut.

Avantajele laptelui matern pentru copil:

  • contribuie la o creştere şi dezvoltare fizică şi psihică armonioasă;
  • sugarul alimentat la cerere se va hrăni atunci când îi este foame și se va opri din supt atunci când este sătul;
  • funcţionarea optimă a aparatelor şi sistemelor din organismul copilului;
  • copilul născut la termen este imatur din punct de vedere imunologic şi digestiv; laptele matern este adaptat perfect gradului de dezvoltare al acestuia;
  • face mai rar colici;
  • laptele matern crește imunitatea copilului;
  • sistemul imunitar este şi el imatur, dezvoltarea sa fiind completă în jurul vârstei de 4 ani;
  • laptele matern conţine anticorpi ce protejează copilul de unele infecţii virale, bacteriene sau micotice, sau reduce severitatea acestora;
  • laptele matern nu necesită pregătire sau procesare. Este steril, la temperatura potrivită, disponibil oricând, în cantitatea potrivită;
  • laptele matern este astfel conceput, încât satisface setea copilului, dar și foamea;
  • este tolerat și digerat ușor;
  • scade riscul obezităţii, diabetului, astmului şi al altor boli (anemie, alergie, limfom, leucemie, diabet zaharat, boli intestinale, boli cardiovasculare ale adultului);
  • reduce riscul morţii subite;
  • creşte coeficientul de inteligență;
  • scade riscul enterocolitei ulceronecrotice şi al retinopatiei la prematuri;
  • gustul poate fi influenţat de alimentaţia mamei. Sugarul se obișnuiește astfel cu gusturi diferite din alimentația familiei;
  • musculatura feţei şi obrajilor, precum și dentiţia se dezvoltă armonios, avantajând dezvoltarea vorbirii.

Beneficiile alăptării pentru mamă:

  • scade riscul apariţiei depresiei postpartum;
  • protejează împotriva cancerului de sân şi ovarian;
  • reduce riscul osteoporozei;
  • suptul ajută uterul să revină mai rapid la dimensiunea de dinainte de concepţie, prevenind astfel sângerările postpartum;
  • ajută la scăderea în greutate, scade riscul obezităţii mamei;
  • scade necesarul de insulină al mamelor cu diabet zaharat tip I;
  • somnul mamei (deşi fragmentat de supturile nocturne) este mai relaxat şi mai odihnitor decât în cazul alimentaţiei artificiale;
  • alăptarea este mai comodă;
  • mama îşi va cunoaşte mai bine copilul, va reuşi să îi satisfacă mai uşor nevoile, crescându-i astfel încrederea în forţele proprii;
  • maternitatea este trăită pe deplin;
  • dacă nou-născutul este pus pe burta mamei imediat după naştere, prin mişcările realizate în căutarea sânului, ajută la eliminarea placentei;
  • are efect contraceptiv 98% dacă sugarul este alăptat exclusiv la sân, neprimind alte alimente sau lichide; sau dacă este alăptat la cerere, inclusiv noaptea, şi nu există pauze între supturi mai mari de 4 ore.

 

 

 

My title page contents