Beneficiile jocului

Copilaria fara joc nu este copilarie. Insa tu stii care sunt beneficiile jocului pe cont propriu? Copiii cresc si se dezvolta prin intermediul acestei forme de socializare.

 

Jocul este o oportunitate excelenta de a invata ce inseamna contactul si dinamica relatiilor cu alte persoane. Tot asa, pe de alta parte, jocul poate fi si o modalitate prin care copilul invata despre sine. De aceea, este important ca joaca sa fie atat interactiune, dar si timp pe care copilul il petrece in compania propriei persoane. Adica joaca de unul singur singur.

Ce invata din joc?

Atunci cand copilul se joaca singur, el invata o multime de lectii valoroase. Iata cateva dintre ele, conform stayathomemoms.about.com.

El invata cum sa se distreze pe cont propriu.

Este foarte important sa nu depindem intotdeauna de altii pentru a ne distra si a ne simti bine. Pe masura ce cresc, copiii isi dau seama ca nu pot avea in fiecare moment pe cineva alaturi. O sa fie mai increzator si mai multumit.

Jocul ii stimuleaza imaginatia.

Creativitatea unui copil infloreste atunci cand se joaca de unul singur. Va inventa tot felul de personaje si situatii care sa compenseze lipsa unor parteneri de joaca, iar asta este un lucru minunat.

Jocul sprijina dezvoltarea independentei sociale.

Copiii care se joaca de unii singuri sunt mai independenti. Cultivarea acestei trasaturi, il va ajuta sa se simta confortabil in tot felul de situatii de viata. Si asta, fie ca petrece timp de unul singur, in compania unor prieteni sau in vizita la o ruda.

Jocul il ajuta sa isi cultive calmul.

Cand se joaca afara sau intr-un grup de copii, tendinta este sa devina excitat. In schimb, cand petrece timp, jucandu-se de unul singur ii este indusa o stare de calm. I se schimba starea de spirit si se joaca linistit cu jucariile lui.

Jocul ii ofera oportunitatea sa gaseasca solutii de unul singur.

Copiii au nevoie sa stie ca parintii sunt alaturi de ei, insa in anumite situatii este bine sa gaseasca solutii pe cont propriu. Cand se joaca singur, va fi stimulat sa le gaseasca.

Jocul il invata sa se simta confortabil in compania propriei persoane.

Oricat de mult isi doreste un parinte, nu poate sa interactioneze cu copilul sau in permanenta. Cand copilul stie cum sa se joace de unul singur, nu se mai bazeaza pe tine si pe calitatea ta de director de spectacole.

Jocul il pregateste pentru scoala.

Mai cu seama il pregateste pentru despartirea de parinte. Acesta nu se va ma simti abandonat pentru ca este lasat singur pentru prima data. Are acest antrenament din timpul petrecut jucandu-se de unul singur.

 

My title page contents