Beneficiile muzicii pentru copii. Cum îi ajută muzica pe copii?

beneficiile muzicii pentru copii

Creierul nostru, la naștere, are deja un mare potențial: dezvoltarea lui depinde de modul în care îl stimulăm și de ceea ce punem în el, ca și conținut. Acest lucru este valabil mai ales în copilăria timpurie, dar și pe întreaga perioadă în care formarea nervoasă a creierului continuă să se maturizeze, pe parcursul adolescenței. În această perioadă, stimulii și învățarea sunt atât de mulți… Dintre toate acestea, muzica poate avea și ea un rol?

 

Ce rol are muzica în viața copiilor?

Muzica este un limbaj universal: în toate culturile lumii se cântă și se dansează. Puteți, de asemenea, să faceți terapie cu muzică. Există copii care au o predispoziție înnăscută pentru muzică. Dar muzica, poate, în societatea noastră nu are încă rolul pe care ar trebui să-l aibă și, prin urmare, se întâmplă să se piardă această înclinație a copilului pentru muzică. Multe studii de-a lungul anilor au analizat posibilele beneficii ale muzicii asupra copiilor, de la vârsta nou-născutului, până la cea școlară.

Unele cercetări susțin că muzica ajută la dezvoltarea abilităților intelectuale. Și are o influență asupra învățării matematicii. Aceste considerații se referă în principal la efectele muzicii asupra copiilor care învață să cânte la un instrument muzical. În general, studiile sugerează să-i îndemnăm pe copii să asculte muzică, pentru a-și dezvolta abilitățile creative. Predarea muzicii la școală, foarte devreme, poate fi importantă pentru copiii care pot beneficia de ea.

Beneficiile muzicii în viața copiilor

  • Muzica joacă un rol major în contextul percepției și al expresivității. Deoarece stimulează capacitățile perceptuale și ajută primele cercetări expresive;
  • Muzica aduce bucurie, dar și stimulează și mișcarea, ajutând astfel dezvoltarea emoțională. Copiii care învață devreme despre valoarea emoțională a muzicii, mai târziu, ca adulți, vor putea, de asemenea, să-și ajute proprii copii;
  • Muzica promovează relaxarea;
  • Muzica influențează pozitiv achiziția lingvistică a copiilor.

Dar cea mai importantă sarcină este aceea a părinților, care vor trebui să-și îndrume copiii să asculte muzică. În plus față de școală, de fapt, chiar și acasă puteți face multe pentru a educa gustul copiilor pentru a asculta muzică. Pentru a începe, doar câteva gesturi simple sunt suficiente:

  • Cântați cântece simple copiilor;
  • Propuneți jocuri muzicale simple cu instrumente de percuție mici sau chiar cu instrumente nestructurate: fluiere, clopote mici, sticle goale în care să se sufle, apeluri pentru păsări;
  • Ascultarea muzicii împreună cu copiii voștri chiar și atunci când faceți alte activități, de exemplu atunci când desenați sau faceți o temă.

Muzica, prin urmare, stimulează procesul de concentrare și crește memoria, întărirea controlului emoțiilor lor și stima de sine. Prin urmare, este important să le cântați copiilor, pentru a-i face să asculte orice gen de muzică, de la clasic la rock. Singuri își vor descoperi pasiunea pentru muzică sau pentru un gen anume.

My title page contents