Bland, vorbeste-i despre divort!

divort

Multi dintre copiii mici, de varsta prescolara, nici nu au auzit cuvantul divort. Si  cei care l-au auzit nu au nici cea mai mica idee ce inseamna. Bland, vorbeste-i despre divort!

 

Un copil de doi ani poate nu va percepe foarte diferita viata de familie dupa despartire. Asta daca ambii parinti sunt prezenti cu o anumita frecventa. In schimb, un copil mai mare poate deveni anxios in relatie cu schimbarile care ar putea interveni – unde va locui, daca va continua sa isi vada ambii parinti.

Cutremur?

Chiar si cel mai amiabil divort poate fi un adevarat cutremur pentru un copil. Cele mai importante teme cu care acesta se confrunta sunt schimbarea si pierderea. In aceasta perioada, sa nu te surprinda daca copilul are cosmaruri, face in pat, cerseste mai multa atentie. Este normal! Are nevoie sa isi recapte increderea.

Vestea buna este ca cei mici au o capacitate foarte mare de adaptare. Important este modul in care vorbesti cu ei despre subiect inainte, in timpul si dupa incheierea divortului. In acest moment, copiii au nevoie de reasigurari si constanta in ceea ce priveste rutina lor zilnica.

Cum ii dai vestea divortului?

Alege momentul potrivit

Comunica-i abia atunci cand sunteti siguri ca despartirea se va intampla. Tine minte faptul ca prescolarii au o perceptie deformata a timpului. O saptamana poate insemna o eternitate. Asa ca da-i vestea cu doua – trei zile inainte. Alege sa ii spui atunci cand aveti suficient timp de petrecut impreuna. Nu face asta inainte de gradinita, de somn, in drum spre locul de joaca. Va ramane singur cu vestea intr-un moment in care are nevoie de suport.

Spuneti-i impreuna

Incercati sa va puneti de acord in legatura cu ce ii veti spune copilului despre despartire. Este recomandat sa ii dati vestea impreuna pentru a nu exista confuzii. De asemenea, il va ajuta sa isi pastreze sentimentul de incredere in ambii parinti.

Comunica intr-o maniera simpla

Vorbeste in termeni simpli, pe care copilul tau ii intelege. Explica-i totul in propozitii simple si putine. Ii poti spune ca tata va locui intr-o alta casa, unde va merge si el din cand in cand.

Asigura-l ca nu e vina lui

Chiar daca pare o fraza din filme, aceasta trebuie enuntata. Copiii au tendinta sa se invinuiasca pentru astfel de evenimente. Spune-i ca nu e vina lui, ca e o decizie luata de adulti si ca nu are legatura cu el.

Nu va invinuiti

Oricat esti de furioasa, nu iti invinui sotul  si evita certurile in fata copilului. Il vor supara si il vor face si mai confuz.

Pastreaza detaliile despartirii pentru tine

Nu discuta cu el sau de fata cu el, problemele si detaliile care tin de divort. In acele momente poate esti furioasa si suparata, iar asta il va speria si pe el.

 

My title page contents