Care este secretul unui corp fit pe termen lung?

corp fit

Care este secretul unui corp fit pe termen lung? Daca obisnuiesti sau ai obisnuit sa faci sport in mod regulat, fii atent! Dupa o perioada de pauza corpul tau isi revine intr-un timp relativ scurt decat atunci cand te-ai apucat pentru prima oara de antrenamente. Acest lucru se intampla datorita memoriei musculare.

 

Memorie musculara au persoanele care fac sau au facut sport. Daca esti fan masina, canapea si telecomanda si nu ai facut niciodata miscare, corpul tau nu are ce sa isi aminteasca. In sensul de viata activa. Asa ca treci la treaba! Chiar daca aparent forma fizica se castiga greu si se pierde repede, corpul nostru isi pastreaza disponibilitatea de a-si reveni in scurt timp.

Cum isi aduc aminte muschii?

Procesul de formare a memoriei musculare isi are originea in creier. Atunci cand inveti ceva nou, creierul activeaza nervii care trimit semnalul la muschi pentru a te ajuta sa faci miscarea. Odata ce fibrele musculare primesc din partea creierului semnalul sa se miste, la randul lor raspund. Atunci cand ne miscam, activam senzori in muschi, tendoane si articulatii. Ei dau feedback constant sistemului nervos central cu privire la locul unde corpul este pozitionat in spatiu pentru a sti ce muschi sa puna la treaba.

Legaturi interne

Este o bucla  de comunicare permanenta intre creier si muschi. Aceste cai care se formeaza devin esentiale pentru formarea memoriei musculare. Cu cat folosesti mai des aceste cai, cu atat memoria musculara devine mai solida. Se creeaza o amprenta, si chiar si atunci cand incetezi o anumita activitate fizica, in momentul in care o vei relua iti vei aduce aminte cum se face.

De ce memorie?

Memoria musculara nu se formeaza doar prin intermediul buclelor de feedback. Sunt studii care arata ca sportul determina schimbari in celula. Rationamentul este urmatorul. Celulele muschilor sunt facute sa creasca. Atunci cand ne antrenam si avem o dieta adecvata, numarul nucleilor din celula creste, fapt care le permite muschilor sa se mareasca.

Stop si de la capat

Cand ne oprim din a face miscare, volumul muschilor se micsoreaza, dar acesti nuclei castigati nu se pierd, ci induc schimbari permanente in fibra musculara. Dupa o pauza, cand ne intoarcem la sala, muschii isi revin rapid, deoarece corpul sare etapa de formare de nuclei in celule. E simplu! Ei sunt deja pe pozitii, gata sa sintetizeze proteina.

Memoria musculara are beneficii dincolo de zona de fitness. Toate schimbarile care intervin la nivelul corpului intensifica metabolismul, cresc rezistenta la stres si sprijina sistemul imunitar.

 

My title page contents