Cat de bine le e bebelusilor in sistemul de purtare?

Cat de bine le e bebelusilor in sistemul de purtare? Hai sa aflam! Locul bebeluşului este în braţele mamei până la vârsta la care se desprinde singur, devenind independent. Un copil purtat nu este un copil „răsfăţat”, ci este un copil îngrijit, căruia i se respectă nevoile de bază.

 

Purtarea bebeluşului este din ataşament şi din dorinţa de a-l proteja în acest început de viaţă, greu pentru el şi nu din faptul că este la modă. Pentru că, de fapt, purtatul bebeluşilor nu este ceva descoperit de curând. Este o îndeletnicire încă din cele mai vechi timpuri, când omul a descoperit că puiuţii de om nu supravieţuiesc fără părinţi.

Sunt trei tipuri de mamifere:

– cu copite (puiuţii lor se pot ţine după părinţi),

– cu labute (puiuţii lor aşteaptă cuminţi în vizuină venirea părinţilor)

– şi a treia categorie din care facem parte noi, cangurii şi maimuţele, ai căror puiuţi nu supravieţuiesc fără părinţi.

Omul a apelat la acest mod de a purta bebeluşul aproape, având şi următoarele BENEFICII pentru copil:

– previne displazia de șold prin purtarea unui sistem fiziologic (adică unul care respectă coloana în formă de „C” a copilului şi picioarele în formă de „M”),

– reduce semnificativ crizele de colici,

– achiziţii motorii mai rapide de cât media (susţinerea capului, trunchiului, mişcarea gâtului),

– stimularea psiho-cognitivă datorită faptului că au parte mereu de acţiune(sunt mai curajoşi şi interesaţi de ce se întâmplă în jurul lor),

– un start mult mai bun în viaţa actuală, viaţă ce diferă de cea intrăuterină (purtând un copil, reproducem aproape tot ce a trăit în burtă mamei: bătăile inimii, spaţiul limitat, legănatul, căldură corpului, hrană la cerere, respiraţia mamei şi mirosul ei),

– simţindu-se în siguranţă, copiii plâng mai puţin şi dorm mai mult, deci și mamele sunt mai liniștite,

– este protejat de suprasolicitarea stimulilor, care îl obosesc în exces.

POZIŢIONAREA CORECTA

Dar pentru asta POZIŢIONAREA copilului trebuie făcută cu faţa spre adult, şi nu cu faţă spre stimuli, pentru că în această poziţie greşită, se pune presiune pe coloană.

Al doilea lucru de care trebuie să ţinem cont este faptul că picioarele copilului trebuie să stea în formă de „M” şi să îmbrăţişeze adultul.

BENEFICII pentru părinţi:

– copil mai liniştit, deci linişte şi pentru părinţi,

– libertate de mişcare (ne deplasăm mai uşor decât cu un căruţ, chiar şi în mijloacele de transport),

– avem mâinile libere pentru a face şi alte activităţi (cumpărături sau treabă prin casă, un ceai, cititul unei reviste, fără a stă departe de copil),

– supraveghem copilul cel mai bine dacă respiră (principala cauza de mortalitate infantilă),

– permite şi susţine alăptarea oriunde şi oricând.

Dragoste si apropiere

Un copil crescut cu dragoste, empatie şi respect va învaţă să ofere, la rândul lui dragoste, empatie şi respect. Ţineţi-va copiii aproape, fără teamă că se răsfaţă!

Bebeluşii până la 4 luni nu au capacitatea să gândească complex şi nu pot face asocieri de genul „sunt ţinut în braţe şi sunt şmecher”. Neuronii lor sunt imaturi şi nu fac conexiuni de genul asta. Ei se liniştesc instinctiv lângă un adult, pentru că se simt în siguranţă şi trecerea către lumea independentă se face când își doresc și sunt pregătiți. Una este să îndeplineşti dorinţe şi altă este să îndeplineşti nevoi!

Izabel Gavrilă – asistent medical, educator perinatal SAMAS

 

 

 

 

My title page contents