Ce analize se fac în sarcină și cât de des te întâlnești cu medicul tău

Ești pregătită să ai un copil? Ideal este să faci un set complet de analize înainte să pui planul în aplicare.

Ești pregătită să ai un copil? Ideal este să faci un set complet de analize înainte să pui planul în aplicare. Cât privește ce analize se fac în sarcină, asta îți putem spune și noi.

Ai dansat deja prin casă cu testul de sarcină purtător de două liniuțe roz? Felicitări! După ce îți consumi euforia și termini de făcut planurile pentru copil până la majorat, interesează-te ce analize se fac în sarcină. Adică ce să te mai interesezi, doar citește în continuare și afli tot ce trebuie să știi!

În primul trimestru (săptămânile 11-14)

Primele investigații vor fi o ecografie transvaginală care să confirme instalarea sarcinii, o recoltare de secreții pentru examenul citologic Babeș – Papanicolau și un examen de secreție vaginală. Primele, dar nu singurele. Sunt urmate de o hemoleucogramă completă, biochimie și teste de coagulare, determinarea grupei sanguine și a Rh-ului, glicemie, test HIV, testare sifilis (VDRL), testare pentru depistarea hepatitelor B și C, testare hormonală și test TORCH.

Acesta din urmă nu este obligatoriu, însă extrem de util. Această testare identifică posibilitatea existenței unor afecțiuni precum toxoplasmoza, varicela, zona Zoster, rubeola și a unor viruși precum parvovirus, citomegalovirus, herpes simplex, chlamydia și lysteria. Se realizează și un sumar de urină sau o urocultură pentru depistarea unei posibile infecții urinare.
Tot în primul trimestru se efectuează o ecografie și dublul test, acesta din urmă pentru a depista riscul de anomalii cromozomiale (sindrom Down, Edwards, spina bifida, malformații cardiace, fibroză chistică). Atunci când rezultatul dublului test nu este bun, se recomandă amniocenteza.

În al doilea trimestru (săptămânile 15-28)

Un trimestru mult mai relaxat din punctul de vedere al analizelor, după ce ”greul” a fost dus în primul trimestru. Iată ce analize se fac în sarcină, în intervalul cuprins între săptămânile 15 și 28.

Triplul și cvadruplul test urmăresc să depisteze existența unor posibile malformații congenitale sau boli genetice, fiind recomandate în special în acele situații în care în istoricul familial al viitorilor părinți există astfel de cazuri. Testarea mai este recomandată și gravidelor cu vârsta peste 35 de ani. În această perioadă va fi efectuată și ecografia morfologică, în care bebelușul din burtică va fi minuțios analizat. Către finalul trimestrului II ți se va recomanda și efectuarea unui sumar de urină și a unui test de toleranță la glucoză. Acestea urmăresc depistarea anemiei și a diabetului gestațional.

În al treilea trimestru de sarcină (săptămânile 29-40)

Chiar dacă acum e mai greu la drum cu burta mare, în ultimul trimestru va trebui să te vezi mai des cu medicul… În ultima lună chiar săptămânal.

În această perioadă este bine să repeți o parte din analizele de sânge din primul trimestru, de urină și examenul secreției vaginale. În special pentru depistarea streptococului de grup B. Prin săptămâna 31 vei face și ecografia de morfologie fetală a acestui ultim trimestru, avanpremiera la întâlnirea cu bebelușul. Ecografia în care vor fi determinate vârsta gestațională și poziția fătului. Amănunte de dinaintea intrării lui pe scena vieții!

My title page contents