Ce e dincolo de furtuna si isterie?

Spune-ne, tu cum faci? Ce e dincolo de furtuna si isterie?  De criza sau crizele copiilor tai? Si mai ales peste una in public?

Sunteti la o petrecere de familie, unde se afla toate rubedeniile, toti unchii, toate matusile, toate verisoarele.  Si ups! Intervine o criza de isterie a copilui tau.  O criza care bulverseaza petrecere. Un moment pentru care vei fi pusa la zid pentru cum iti cresti si educi copilul.

Cum faci sa mergi mai departe?

Cum faci sa iti convingi fiica ca nu e ok sa se tranteasca pe jos si sa traga de rochita pe care tocmai i-ai cumparat-o? Mai ales cand te priveste cu licarirea aia diabolica in ochi. Cand vezi cum sta cu barbia in vant si te infrunta. Cu mainile in sold si cu batai din picior.

Iar TU – esti pe marginea prapastiei si stii asta…. Copilul te asteapta sa indranzesti sa il cuceresti, sa il infrunti, iar babele din jur mormaie si te indeamna sa il pocnesti. Iar tu fierbi si ai vrea sa te volatilizezi. Simti cum furia te cuprinde si gandesti lucruri absolut oribile – de genul „o sa te sparg. Iti arat eu cine e seful.”

Cine urla mai tare?

Ridici vocea si tipi, iar copilul plange si mai tare si urla. Tu urli mai tare ca sa il acoperi. Se opreste si te loveste. Apoi fuge. El a castigat, iar tribunalul babelor te pune la zid.
Acum tu ai varsta copilului tau si simti cum toata lumea te judeca pentru ca deh, nu te pricepi.

Ei bine, afla un lucru: conflictele cu copiii sunt inevitabile. De fapt, sunt de-a dreptul sanatoase si ne livreaza lectii despre cum sa le transformam in ocazii de invatare.

Conflictul e despre vointa. Si despre isterie.

In mod real, conflictul reprezinta o ciocnire intre vointe. Drumul tau sau drumul celuilalt. Asta sau ala. Acum sau niciodata.

Show must go on…Si noi ne afundam in conflicte, atunci cand ne angajam inntr-un mod de gandire rigid, dual. Atunci cand vrem sa detinem controlul. Si vedem ca nu ne e deloc bine. Asa ca e nevoie de schimbare.

Daca vrei insa sa scapi din inchisoarea conflicrelor, e nevoie sa iti analizezi dorinta de control. Si gandirea duala. De ce? Pentru ca aceste batalii apar atunci cand ambele parti doresc sa isi impuna vointa. Cand vor sa domine, sa castige, sa controleze.

Si parintii sunt oameni.

Cine va castiga?

Stii ca ai nostri copii au un egocentrism instinctual care ii face obsedati de control si de castig? Ca ei nu pot sa cedeze…pana nu vad si nu invata lin cum sa o faca? De aceea, tine de noi parintii sa ii invatam cum sa isi transforme instinctul in intelepciune. Iar asta o putem face prin pozitionarea noastra diferita fata de conflict.

Conflictele nu trebuie sa fie despre castig sau despre pierdere. Ci despre modelare. Astfel, intreaga notiune de conflict poate fi reconvertita in capul nostru. Cu o singura conditie: sa ne uitam in interiorul nostru si sa ne examinam aceasta continua goana dupa control pe care o avem in calitate de parinti.

De la TU la NOI

Sa privim conflictul diferit. Pentru ca el poate fi o interactiune, un pact intre a da si a lua, o negociere si un discurs despre lectia pierderii si a compromisului. Copilul tau poate fi invatat chiar in timp ciocnirii ca aceasta situatie nu este despre EU impotriva TA, ci dimpotriva despre NOI – suntem amandoi in aceasta situatie si e nevoie sa gasim o situatie creativa care sa ne convina la amandoi.

Dar ca sa faci asta, tu ca parinte trebuie sa te schimbi. Sa vrei sa te detasezi de castig si sa sa nu tii musai sa faceti asa cum vrei tu.

Iata si o alta experienta de mama.

Priveste altfel

Si atunci e  nevoie sa privesti lucrurile diferit si sa il lasi pe copilul tau sa mai faca si cum vrea. Pentru ca despre asta este arta compromisului.. Despre a renunta la ideile fixe.

Desigur ca vor exista si situatii unde nu e loc de compromis – si aici ne referim la situatiile legate de siguranta si respect pentru sine si pentru altii. Dar cea mai mare parte a conflictelor in care ne angajam sunt generate de orgoliul/ egoul nostru imens de parinti. De dorinta de a aparea intr-un anumit mod in lumea din afara.

Insa, te rugam nu uita: conflictele ofera lectii nepretuite de viata atat parintilor, cat si copiilor. Lectii din care copiii pot intelege ca e ok sa isi sustina vointa si ca nu vor fi pedepsiti pentru asta, dar in acelasi timp, ca va fi nevoie sa invete si sa accepte si parerea si dorinta celorlalti.

Parintii care vor invata sa treaca de la EU la NOI – vor fi invata cea mai grea lectie de viata si o vor da cu bucurie mai departe.

 

My title page contents