Ce este reeducarea abdo-perineală?

Ce este reeducarea abdo-perineală? Suna ciudat? Ei bine, nu e. Musculatura planșeului pelvian reprezintă o musculatură cheie care este esenţială pentru sănătatea şi starea de bine a femeilor şi bărbaţilor.

 

Aceşti muşchi nu beneficiază de prea mult respect, cum au parte alţi muşchi precum pectoralii, bicepşii sau tricepşii. Întărirea musculaturii perineale ne oferă o mai bună postură, echilibru, suport pentru spate. Tot ea stabilizează şi aliniază coloana vertebrală, coastele şi pelvisul. Rolul ei este vast şi complex. Este importanta pe tot parcursul vieţii, de la naştere, ajută la ghidarea copilului pentru expulzie, prevenție pentru apariţia incontinentei urinale. Tot asa, în plan intim, ea participa prin contracţie la raportul sexual.

Si fitness-ul?

Musculatura planşeului pelvian reprezintă un “missing link” când vorbim de fitness. Un bun tonus muscular se evidenţiază la dansatori, înotători, practicanţi de yoga, pilates şi arte marţiale.

În timpul sarcinii au loc tot felul de schimbări la nivel hormonal care au că efect relaxarea musculaturii pelviene. De ce? Pentru ca pregătirea pentru a naşte să fie mai uşoară şi eficientă. Hormonii precum relaxina şi elastina acţionează asupra ligamentelor şi musculaturii (în special ale pelvisului) pentru a facilita expulzia mai uşoară a bebeluşului.

Perineu = nastere?

Cele mai multe femei încep să se intereseze pentru prima dată de perineul lor când sunt însărcinate. Ele cred pr că funcţia principala a acestuia este legată de naştere, însă este important să îl lucrăm dintotdeauna și pentru totdeauna.

Metodele de exersare sau tonifiere nu sunt foarte complexe sau complicate. Le putem face în timp ce stăm la calculator sau ne uităm la televizor sau când stăm în pat. Ele sunt simple contracţii musculare cunoscute ca exerciţii Kegel. Tot asa, le putem integra lor în timpul orelor de gimnastică sau sport. Se mai poate face şi masaj perineal pentu reducerea traumei în timpul naşterii sau pentru reducerea durerilor portpartum.

Elastic sau nu

Elasticitatea ţesutului este influenţată genetic, dar, conform OMS, sub 10% din totalul naşterilor necesită într-adevăr o epiziotomie (include prezentatiile pelviane sau posterioară). La noi, în România, aproximativ 60% din naşteri sunt asistate de epiziotomie. Aceasta duce la o slăbire a perineului şi necesită, uneori, reeducarea musculaturii abdo-perineale cu ajutorul unui specialist.

Cand si cum?

Recuperarea sau reeducarea abdo-perineală poate începe, cu acordul medicului ginecolog, după 6 – 8 săptămâni de la naştere. Exerciţiile de recuperare abdo-perineală au rolul de a tonifia atât perineul, cât şi muşchii abdominali, muşchi ce sunt depărtaţi în timpul sarcinii, pentru a face loc bebeluşului să crească.

Orice proaspătă mama care vrea să îşi revină mai “repede” după naştere poate să înceapă prin a face plimbări cu copilul zilnic de cel puţin 30 de minute. După o perioadă, poate să începă, sub îndrumarea unui specialist, exerciţii speciale pentru zona perineului. Si, isi ajuta si muşchii drepţi abdominali să îşi revină, dar si corpul să fie tonifiat.

Concret

Iată câteva exerciţii simple care pot fi făcute după perioada de lauzie:

– Decubit dorsal, cu tălpile în contact cu podeaua, şi bazinul orientat în aşa fel încât toată coloana să fie în contact cu solul (dispare lordoză). Se execută, din această poziţie, pe expiratie, încordarea perineului anterior, de 10 ori,

– Idem pentru perineul posterior, de 10 ori.

– Decubit latera, genunchii uşor îndoiţi, trunchiul și capul relaxate, se execută contracţia perineului posterior, pe expiratie, concomitent cu deschiderea picioarelor, fără să se dezlipească partea laterală a labei piciorului şi cu partrarea poziţiei bazinului.

Alte detalii

Sunt doar câteva exemple. Important este că exerciţiile pentru perineu se pot lucra oriunde, fără echipament special, în diferite momente ale zilei: pe o băncuţă, la metrou, la birou etc. Dacă simtiți nevoia unui sfat specialist, consultati site-ul www.programsamas.ro, la secțiunea  Contact, și vă vom programa pentru o ședință individuală, personalizată pe situația dumneavoastră.

Adina Cozma – Kinetoterapeut și educator perinatal SAMAS

 

My title page contents