Ce faci când copilul e plictisit? De ce apare plictiseala?

Ce faci când copilul e plictisit?

Ce faci când copilul e plictisit sau de ce apare plictiseala, te întrebi ca părinte. Plictiseala nu este cauzată de absența stimulentelor sau a oportunităților, așa cum crede toată lumea. Copiii se plictisesc de multe ori în timp ce au multe jocuri cu care să se joace sau au multe lucruri de făcut.

 

Când copiii sunt plictisiți, părinții devin disperați. Este greu de înțeles cum este posibil ca niște copii și tineri care dispun de jocuri și dispozitive electronice de orice fel în camerele lor, să nu știe cum să-și ocupe timpul liber. Fenomenul plictiselii în vacanța de vară este și mai mare. Cauza plictiselii se află în interiorul persoanei, în dificultatea de a se angaja într-o activitate provocatoare, cu realizarea unui scop important.

 

Ce pot face copiii pentru a scăpa de plictiseală

Pentru a face față plictiselii nu este suficient să li se propună jucării și activități noi. Copiii sunt sufocați de sarcini pe care le execută pasiv. În felul acesta, micuții nu se obișnuiesc să-și imagineze un scop pe care să-l atingă atunci când rezolvă o sarcină. Pe măsura ce copiii cresc, mai ales în adolescență, eșecul și dificultatea de a-și găsi activități personale în care să se angajeze, generează o neliniște profundă. Aceasta nu trebuie să fie trecută cu vederea. Deoarece poate fi cauza unui posibil comportament riscant.

Pericolul plictiselii

Mulți adolescenți, pentru a scăpa de plictiseală, practică sporturi extreme periculoase. Aceste atitudini extreme sunt adoptate pentru a căuta adrenalină, care dă senzația trăirii unei vieți mai bune. Este de fapt un „frison” care durează doar câteva minute. Apoi, adolescentul revine la normal, mai plictisit și mai nemulțumit decât înainte.

Sfaturi pentru părinți

De la o vârstă fragedă, încercați să nu sufocați copilul cu tot felul de jucării, în special cu cele care nu lasă loc creativității. Ba dimpotrivă, îl determină să rezolve jocul conform instrucțiunilor foarte clare, iar copilul devine pasiv. Prin astfel de jocuri, nu-i lași copilului loc pentru creativitate, acțiune și planificare personală. Când copiii vă spun că s-au plictisit, va trebui să le oferiți un obiectiv clar de a-și atinge angajamentul personal. Plictiseala este tratată prin cultivarea unor noi hobby-uri, prin a face o treabă pentru sine sau pentru alții, învățând noi acțiuni utile pentru viață.

Angajarea în cele mai frecvente activități ale vieții domestice și de familie poate fi, de asemenea, o soluție anti – plictiseală. Copiii care primesc sarcini în familie, se simt implicați în viața de familie și astfel, ei nu sunt excluși. O altă propunere utilă: încurajarea lecturii.
Este recomandabil să citiți cărți copiilor, care vor învăța astfel, că atunci când vor crește își pot petrece timpul… poate în compania unei cărți bune! Și nu se vor plictisi!

My title page contents