ce învață un copil din povești

Cărțile sunt o modalitate foarte bună pentru cel mic să se relaxeze și să descopere lucruri noi. Însă, ce învață un copil din povești și de ce sunt așa importante ele pentru dezvoltarea micuților?

 

Prin citit, cei mici se dezvoltă, se relaxează și descoperă o mulțime de lucruri noi. Dacă băiețelul sau fetița ta nu are vârsta la care să poată citi singur, atunci este și o oportunitatea bună să petreceți timp împreună când îi citești. Mai mult decât atât, nu doar cărțile joacă un rol important, ci și poveștile pe care i le spui înainte de culcare.

Din povești și cărți, cei mici au o mulțime de lucruri de învățat, iar uneori, acestea pot fi adevărate lecții de viață, care să îi ajute să se dezvolte.

Ce învață un copil din povești?

Cum spuneam și mai sus, cărțile și poveștile pot fi adevărate lecții de viață pentru cei mici. Potrivit Psychologytoday.com, din povești, copiii dobândesc o mulțime de valori și lecții.

Cei mici descoperă lumea prin ochii autorilor și învață ce înseamnă empatia

Citind, cei mici descoperă o mulțime de lucruri noi. O altă lume și un alt punct de vedere. Prin citit, copiii află punctul de vedere al autorului și descoperă realitatea prin ochii și prin filtrul personal al acestuia. Mai mult decât atât, ei pot descoperi situații diferite, inspirate din viața reala și observă cum reacționează fiecare personaj. Din cărți, pot învăța diferite lucruri despre prietenie, despre societate, despre istorie, iar lista poate continua. Luând contact cu modul în care reacționează personajele, cei mici își dezvoltă empatia.

Ce învață un copil din povești? Cât de importantă este răbdarea!

Există numeroase povești despre eroi care au încercat din greu să își atingă scopul, dar care au avut răbdare în tot acest timp și nu au renunțat niciodată. Din astfel de povești, cel mic poate prelua un adevărat exemplu, care îl va ajuta pe viitor.

Mai mult decât atât, cei mici pot fi încântați când termină o carte lungă, iar sentimentul este unul de mândrie, pentru că au reușit ce și-au propus, au descoperit întreaga poveste și s-au bucurat de timp relaxându-se.

Cărțile, poveștile și imaginația copiilor!

Prin imaginație, atât cei mici, cât și noi, adulții reușim să inventăm noi idei, să sperăm sau să ne dezvoltăm creativitatea. Cărțile sunt o modalitate cât se poate de bună care îi stimulează imaginația celui mic, dar îl ajută să se și relaxeze. Citind, cei mici își imaginează lumea din cartea, aspectul personajelor în funcție de descrierea autorului.

Ce învață un copil din povești? Curiozitatea!

Curiozitatea îi determină pe cei mici să descopere noi  lumi, noi cărți, noi povești și noi experiențe, iar în acest fel ei dobândesc și noi informații. Prin intermediul cărților, cei mici își pot alimenta, dar și satisface curiozitățile. Mai mult decât atât, curiozitățile pe anumite teme, precum natura, păsările, animalele, poveștile fantastice sau știința, îl pot determina pe cel mic să aleagă anumite cărți sau povești, cu subiectele care îi plac.

Descoperă cât de importantă este comunitatea și cum își poate oferi el ajutorl

Anumite povești și cărți, cu personaje ce se ajută între ele, care fac eforuti pentru a-i ajuta sau învăța pe alții, joacă un rol important în dezvoltarea celui mic. Astfel, el învață cât de importantă este și prezența lui în comunitatea sau în grupul de prieteni și cum și-ar putea oferi ajutorul, dacă un prieten nu se descură la o anumită materie, sau nu știe să citească.

Discută cu cel mic despre subiectele lui preferate și încurajează-l să aleagă cărțile potrivite, în funcție de temele care îl interesează. Dacă vreți să petreceți timp împreună în weekend, puteți chiar să vă alegeți fiecare cartea preferată și să stați pe canapea, împreună, să citiți.

 

 

 

 

 

 

My title page contents