CE SĂ ÎNVEȚI UN COPIL DE 1 AN. CE TREBUIE SĂ ȘTIE LA ACEASTĂ VÂRSTĂ?

Copilul are vârsta de un an, cântărește aproape 10 kg și măsoară aproximativ 76 cm. El este curios, iubește să râdă, vrea să facă multe lucruri singur, spune primele cuvinte și se mișcă foarte repede. Ajuns în această etapă de creștere, ca părinte, te întrebi ce să înveți un copil de 1 an?

 

Învață-l să meargă

Dacă copilul are deja un an, dar nu știe să meargă singur, nu vă faceți griji! În medie, copiii încep să meargă în jurul vârstei de 14 luni. Este important să ne amintim că un copil face primii pași atunci când se simte pregătit. Vârsta la care un copil începe să meargă depinde și de temperament. Cei mai curioși merg de cele mai multe ori mai devreme. Unii copii, totuși, își dau seama că pot merge mult mai repede de-a bușilea și nu văd util mersul în picioare, cel puțin pentru moment! Îl puteți ține de mânuțe și ajuta să-și dea drumul mai repede.

Igiena la un an

La această vârstă puteți introduce conceptul de igienă personală. De când copilul începe să se miște singur, arătați-i unde este baia, olița sau direct vasul de toaletă cu un capac adaptat vârstei lui. Spuneți-i că poate să-l folosească oricând are nevoie. Nu forțați nimic, trecerea la oliță ar trebui să fie în propriul său ritm.

Protecția casei

Accidentele la domiciliu reprezintă prima cauză de deces la copiii între 1 și 4 ani. De aceea, e mai bine să nu lăsați nimic la întâmplare! Copilul merge peste tot și atinge ceva. Nu-l lăsați niciodată singur, nici măcar 2 minute! Puneți produsele toxice (medicamente, detergenți …) departe de el și țineți-l departe de bucătărie, unde s-ar putea arde. Luați în calcul locurile din care ar putea cădea (ferestre, paturi supraetajate, scări). Cuvintele cheie sunt: ​​prevenire, monitorizare, educare. Cu toate acestea, nu țineți copilul într-un clopot de sticlă: trebuie să învețe cum să facă față pericolelor. Îi puteți explica pe înțelesul lui, cum să se ferească de fiecare pericol. Repetați de fiecare dată când vă aflați într-un loc anume și întrebați-l și pe el dacă a reținut unde nu are voie să umble.

Ce să înveți un copil de 1 an? Autonomie

Pe lângă primii pași, copilul își exprimă dorința de a mânca singur. Acest pas este, de asemenea, foarte important spre autonomia copilului. Asigurați-i un spațiu al lui la masa unde stați și voi sau la propria măsuță, cu toate accesoriile preferate. Ca să protejați hainele de momentul dezastrului, îi puteți pune o bavețică sau o pelerină specială pentru masă, din plastic eventual. În momentul de față, lucrul cel mai important este să învețe să mănânce singur. Bunele maniere le va dobândi mai târziu.

Limbajul

Chiar dacă copilul de 1 an nu poate vorbi încă prea bine, el poate deja să comunice cu familia sa, folosind atât sunetele, cât și tonul vocii. Primele sale cuvinte vor fi simple și adesea legate de viața de zi cu zi. Dacă un cuvânt este prea greu de pronunțat, nu va ezita să recurgă la o „scurtate“ simpatică, dar de înțeles de către cei ai casei.

Un copil de 1-2 ani trebuie:

  • să spună măcar 4-5 cuvinte diferite;
  • să poată executa 2-3 comenzi verbale simple. Să poată da sau arăta când i se spune: „dă-mi” și „arată-mi” – obiecte pe care le vede zi de zi;
  • să arate cu degetul obiecte familiare sau imagini din cărticelele din care-i citești în timpul zilei sau când merge la culcare;
  • să indice câteva din părțile corpului – gura, nasul, ochii;
  • să numească câteva persoane pe care le vede des – mama, tata, bunica, bunicul.

Somnul

Un copil de un an are nevoie de aproximativ 13 sau 15 ore de somn pe zi, din care aproximativ 4 ore pentru somnul de după-amiază. Ritmul său se schimbă, deseori se luptă să adoarmă seara și are un somn neliniștit. Dacă vă treziți noaptea, indicat e să nu interveniți. Aceste dificultăți sunt cauza numeroaselor schimbări prin care trece copilul. Entuziasmul pentru „noua sa viață” îl împiedică să-și găsească calmul necesar pentru a adormi. Pentru a-l ajuta să adoarmă, adoptați un ritual, care va mai presus de toate să-i pregătească mental sarcina: pijamale, un joc calm, lumină de veghe. Și imediat ce copilul dă semne de oboseală, e indicat să-l puneți la culcare, pentru a nu pierde ciclul său de somn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents