Ce simbolizeaza Martisorul?

Tu stii ce simbolizeaza Martisorul? Si, totusi, ce ar fi primavara fara Martisor? Nici nu ne putem inchipui data de 1 Martie fara snurul impletit in alb si rosu. Aceasta traditie atat de frumoasa are radacini adanci in mentalul colectiv al romanilor. Este una dintre cele mai trainice, cu o vechime de cateva mii de ani. Originile sale sunt incarcate mai mult de legenda, decat de istorie.

 

 

Asadar, de unde vine Martisorul?

Martisorul – mostenire de la romani

Cuvantul Martisor este de origine latina. Aceasta era denumirea populara a lunii martie. 1 martie era prima zi din an la romani, care il sarbatoreau pe Marte, o divinitate venerata mai ales ca ocrotitoare a activitatilor agricole. Totodata, acesta personifica renasterea periodica a naturii. Tracii il sarbatoreau pe zeul Marsyas Silen, al carui cult era legat de pamantul matern si vegetatie.

 

Ce simbolizeaza Martisorul?

Ce simbolizeaza Martisorul?

 

Ce simbolizeaza Martisorul?

In contextul celebrarii primaverii, a aparut Martisorul ca obiect, care avea functionalitate de amuleta. La inceput, martisorul era o moneda din aur sau din argint, la care se atasa o sforicica facuta din doua fire rasucite, unul alb si unul rosu. Aceste doua culori reprezintau principiul feminin, respectiv pe cel masculin.

Culoarea rosie reprezinta soarele, focul si sangele si este atribuita vietii si feminitatii. Albul simbolizeaza limpezimea apelor si albul norilor, specifica intelepciunii masculine. Imbinarea acestor doua principii semnifica schimbul de forte vitale, ce misca materia, dau nastere viului.

 

Ce simbolizeaza Martisorul?

Ce simbolizeaza Martisorul?

Martisorul – credinte

Martisorul era incarcat cu foarte multa simbolistica.

  • Se credea ca purtarea martisorului aduce noroc, sanatate si bogatie. Te fereste de boli si deochi;
  • Acesta se poarta in unele zone in perioada 1-9 martie, iar in altele pe tot parcurul lunii, dupa care se agata intr-un copac ca sa fie roditor;
  • Se poate purta la mana, in piept sau la gat;
  • Este simbolul Soarelui si al puritatii sufletesti;
  • Oferirea Martisorului unei persoane la care tii inseamna sa indupleci soarele sa-ti dea sanatate, pofta de viata si iubire;

O primavara frumoasa!

 

 

Sursa foto – Pinterest
My title page contents