Cea mai importantă lecție pentru un copil

Cea mai importantă lecție pentru un copil

Cea mai importantă lecție pentru un copil este să fii acolo. Să îl ajuți să își controlezi emoțiile. Însă, azi, cei mai mulți dintre părinți se axează pe altceva. Îi învață pe cei mici culorile. Îi învață literele din abecedar. Îi învață cum să meargă pe bicicletă și cum să vireze. Ba chiar și cum să separe binele de rău.

 

Dar uneori nici nu ne dăm seama de cea mai importantă lecție pe care le-o predăm copiilor este aceea de a-și controla emoțiile. Lecția aceasta este importantă pentru că în funcție de cum își controlează trăirile, copiii își formează comportamentul. Mai mult decât atât, controlul emoțiilor este baza inteligenței emoționale. Aceasta  determină calitatea vieții lor mai mult decât coeficientul lor de inteligență.

Emoțiile puternice…

îi dau peste cap pe cei mici. Tocmai de aceea, pentru a-i învăța cum să le controleze, trebuie să fii calmă și blândă față de supărarea lor. Apoi acceptă-le emoțiile și sentimentele chiar și atunci când le limitezi acțiunile. Și nu în ultimul rând, răspunde-i furiei lui, cu compasiune. Pentru ca cel mic să îți poată arăta și lacrimile și teama ascunse sub furie. Cercetările au arătat că în timpul acestui proces, creierul copilului învață să se calmeze singur. Si uite așa, copilul ajunge ca, la un moment dat, să învețe să se controleze în cele mai stresante situații.

Iubirea necondiționată…

este tot ceea ce îi trebuie unui copil. Ca să îi arăți acest lucru trebuie să privești dincolo de comportamentul nedorit. Să vezi cât este de copleșit și înfricoșat este. Îi mai arăți iubirea și atunci când îl asculți. Când își arătă cele mai dificile sentimente, în loc de a-l trimite în camera sa până învață să se „comporte” frumos.

Despre iubire

Iubirea necondiționată înseamnă ca atunci când copilul este furios, să îi răspunzi cu compasiune. Să îl întrebi cum îl poți ajuta, în loc de a fi și tu atrasă în cercul vicios al nervozității. Nu cel mai puțin important este să îi ajuți mai întâi cu trăirile și să aștepți să se calmeze, până să ai o discuție legată de ce comportament ar fi fost de dorit.

Modelul lor…

ești tu. Motiv pentru care trebuie, mai mult decât oricând, trebuie să îți stăpânești propriile trăiri. Să accepți sentimentele copilului. În acest fel, copilul învață să își controleze emoțiile și comportamentul mai repede decât alți copii. Acești copii vor fi mai apropiați de părinți pe tot parcursul vieții și vor fi mult mai abili în a se calma și a se descurca în momente stresante, atât în copilărie cât și în viața adultă.

My title page contents