Cele mai bune jucarii

Nu te speria ca vine Mosul (Craciun)! Nu este nevoie sa ii aduca celui mic cele mai costisitoare jucarii si nici nu e indicat sa-i umple camera cu tot soiul de obiecte sofisticate. Psihologul Alina Ioana Ciocodan iti spune ce jucarii stimuleaza cel mai bine dezoltarea copilului tau.

 

In perioada sarbatorilor toti parintii se intreaba ce cadouri sa faca celor mici. Stiind ca joaca influenteaza dezvoltarea si abilitatea copilului de a invata, alegerea celor mai potrivite jucarii vine in atentia parintilor in aceasta perioada.

Cele mai educative jucarii sunt, in general, jucariile pe care copilul le poate folosi in mai multe moduri, care il incurajeaza sa isi foloseasca imaginatia, creativitatea, abilitatile de rezolvare de probleme in mod flexibil.

Cuburi si bile

Se pot folosi atat pentru a construi, cat si pentru a simula alte obiecte (un cub pus la ureche poate deveni telefon, sau, pe apa, poate deveni un vapor).

Bilele si mingile pot de asemenea capata multe functii. Joaca simbolica si cu ajutorul unor astfel de jucarii dezvolta limbajul si abilitatile cognitive ale copilului.

Jucariile creative

Jucariile cu multe posibilitati creative, preferate de copii, nu sunt de obicei costisitoare, ele pot fi pur si simplu costume si masti cu care copilul se poate deghiza, cutii de carton din care poate crea constructii, recipiente din care poate crea instrumente muzicale. Bucati de materiale textile, hartie, nasturi, macaroane etc. pot deveni resurse minunate pentru joaca.

Jucariile pentru simturi

Acele jucarii care antreneaza cat mai multe simturi ale copilului (care au culori contrastante, texturi diferite, pot produce sunete, si de ce nu, pot fi gustate) sunt si atractive si educative pentru copii. Joaca cu apa, cu nisipul, pamantul, aluatul sau cu unele alimente ii ofera copilului experiente inedite.

Sa nu uitam ca la orice varsta a copilului, jucaria lui preferata este parintele. Sa i-o oferim cat mai des!

Atunci cand joaca presupune si interactiunea cu alte persoane, beneficiile sunt si mai mari. A crea jucarii impreuna cu ceilalti, a le folosi si a le gasi intrebuintari diferite, dezvolta atat abilitati cognitive cat si sociale. Jucariile care invita la miscare si nu cele statice sunt de asemenea, foarte benefice.

 

foto Shutterstock

 

My title page contents