Cele mai simple metode de conservare a alimentelor

Vara e rost de multa treaba pentru gospodine. Gradinile si pietele sunt pline de fructe si legume, iar de aceasta abundenta trebuie sa profitam.

 

Chiar daca gasim alimente proaspete pe tot parcursul anului, este important de stiut ca acestea sunt cele mai gustoase si mai bogate in nutrienti atunci cand este sezonul lor. Vinete, ardei, rosii, mazare, fasole verde, castraveti, gogosari, conopida, caise, visine, piersici, fructe de padure asteapta un loc in camara ta. Iata la ce metode poti apela pentru a le conserva.

Fermentarea este o metoda care aduce cu sine mai multe beneficii decat simpla prelungire a vietii legumelor. Prin fermentare aceasta isi schimba textura si gustul dar intr-un mod prietenos cu organismul nostru. Alimentele fermentate sunt create prin actiunea unui singur tip de microb asupra unei substanțe alimentare, in scopul de a transforma o parte dintre componentele sale in alcooli sau acizi. Alcoolii sunt fermentati de drojdii , in timp ce majoritatea alimentelor sunt fermentate de bacterii producatoare de acid lactic. Aceasta familie de alimente conservate sau obtinute prin fermentare include de la muraturi, pana la branzeturi, cafea sau vin.

Acidifierea. Unele alimente rezista mai mult daca sunt scufundate intr-o baie de otet. Asa cum acesta distruge germenii de pe haine sau mobila, tot asa se intampla si in cazul legumelor, numai ca acest proces are un rezultat delicios. In mod obisnuit se foloseste otetul din vin dar il poti incerca si pe cel din mere, de orez sau chiar si pe cel balsamic.

Deshidratarea. Germenii au nevoie de apa pentru a supravietui. Procesul de deshidratare blocheaza practic multiplicarea bacteriilor si alimentele de pastreaza pentru un timp mai indelungat. Odata cu eliminarea apei din fructe sau legume acestea capata o aroma mai intensa iar principiile nutritive devin mai concentrate.

Conservarea prin tratament termic. Gemuri, zacusca, tocanite de legume se pot conserva prin intermediul acestei metode. Aceasta consta in introducerea alimentelor in recipiente etans care mai apoi sunt sterilizate prin intermediul caldurii. Procedeul bain marie este unul dintre cele mai populare in acest sens.

Congelarea este una dintre cele mai la indemana metode de conservare, singura problema fiind spatiul de depozitare. Aceasta incetineste sau opreste activitatea enzimatica si dezvoltarea microorganismelor, dar nu sterilizeaza. Proliferarea microbiana se instaleaza rapid la decogelare, de aceea dupa dezghetare trebuie consumat rapid. (informatii preluate din Sanatatea are gust, Mihaela Bilic) Atentie! Congelarea realizata acasa este diferita de cea industriala, care este ultra-rapida si nu afecteaza calitatile nutritive si organoleptice ale alimentului.

 

 

My title page contents