Cele mai spectaculoase orase subterane din lume

orase subterane

Daca te intrebi cum este sa traiesti in case sculptate in roca sau in pamant, atunci ar trebui sa pornesti intr-un circuit atipic. Mergi sa explorezi unele dintre cele mai ciudate si interesante locuri ale lumii. Afla care sunt cele mai spectaculoase orase subterane. De Madalina Isar.

 

Coober Pedy, Australia

Cel mai cunoscut oras subteran al lumii este fara nicio indoiala, Coober Pedy din Australia. Este cel mai mare producator mondial al opalului.  E una dintre asezarile care te va face sa te intrebi cum este sa traiesti sub pamant, la propriu. Stiai ca mai bine de jumatate din cei 3500 de locuitori au case subterane? Temperaturile ajung cu usurinta la 40 de grade, astfel ca aceste locuinte sunt ideale pentru a scapa de canicula.

 

 

coober-pedy-australia

Setenil de las Bodegas, Andaluzia

Aflat in provincia Cadiz, Setenil de las Bodegas, nu este in totalitate un oras subteran, ci numai pe jumatate. Asezarea se intinde de-a lungul unor chei spectaculoase, iar unele case au fost sapate in roca dura. Altele au fost realizate prin largirea unor pesteri si grote subterane. Locul este atat de spectaculos incat ai impresia ca te afli intr-un film SF. Unele case au chiar in loc de acoperis, o imensa roca argintie care iti fura privire instant.

 

 

orase subterane

Orase subterane

 

Matmata, Tunisia

Daca esti fan Star War,  cel mai probabil cunosti orasul tunisian, Matmata. Aici s-au turnat cele mai multe scene ale acestei serii SF. Matmata este unul dintre putinele orase subterane care nu au fost construite cu scop militar. El  a avut ca scop protejarea beduinilor care traiau in desert, de temperaturile foarte ridicate pe timpul zilei, si de cele scazute pe timpul noptii. Peisajele din Matmata sunt selenare. In Matmata traiesc in jur de 2000 de locuitori care nu au renunta la obiceiurile unice mostenite din strabuni.

 

matmata-tunisia

Derinkuyu, Turcia

In regiunea Cappadocia, se gasesc zeci de orase subterane. Alte zeci zac ascunse sub pamant, nedescoperite inca de cercetatori. Potrivit unor legende locale, acestea ar fi fost realizate chiar de catre extraterestrii. O alta ipoteza este ca s-au format in urma unor eruptii vulcanice. Cel mai mare oras din aceasta parte a Turciei este Derinkuyu care este structurat pe circa sapte niveluri, iar tunelurile sunt interconectate.

 

orase subterane

orase subterane

Petra, Iordania

Aflat in patrimoniul mondial UNESCO, Petra este unul dintre cele mai valoroase orase din lume. A fost construit de catre regii regatului Nabateean, sculptat direct in roca bruta si pozitionat in mijlocul unui canion. Orasul Petra se intinde de la poalele muntelui Hor, pana la valea Wadi Araba. El cuprinde o multime de constructii din piatra roz. 1000 de ani a stat ascuns Petra, în inima desertului pana cand un calator a descoperit minunea, in anul 1815.

 

 

petra-iordania

 

Circuit Australia

Tarife de la 2965 euro/persoana, 8 nopti de cazare cu mic dejun in hoteluri de 3*, transport cu avionul, transferuri, ghizi locali. *Circuit la cerere! Detalii pe www.besttourism.ro, call center 031.226.33.25.

Circuit Spania

Tarife de la 405 euro/persoana, 6 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri de 2* si 3*, transport cu avionul, transferuri, asistenta turistica. Detalii pe www.christiantour.ro, sau la telefon 021.270.00.99.

Sejur Tunisia –  doar la cerere. Detalii pe www.gullivertours.ro, call center 021.794.75.07.

Circuit Cappadocia

Tarife de la 265 euro/persoana, 7 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri de 2*-4*, transport cu autocarul, asistenta turistica. Detalii pe www.besttourism.ro, call center 031.226.33.25.

Circuit Iordania

Tarife de la 1860 euro/persoana, 11 nopti de cazare cu mic dejun, transport cu avionul, transferuri, ghid turistic. *Circuit la cerere! Detalii pe www.besttourism.ro, call center 031.226.33.25.

 

My title page contents