„Cine ma mai angajeaza?”

Nu-i spun numele. Pentru ca nici nu conteaza. N. e asemenea multor mame pentru care concediile de maternitate s-au legat si viata a adus-o in situatia de a se prezenta in fata potentialilor angajatori complet vulnerabila, dupa niste ani in care a fost „doar” mama. „Cine ma mai angajeaza?” este intrebarea care-o tortureaza in timp ce se uita aproape resemnata pe anunturi. Fara sa ma erijez in expert HR, psiholog sau coach, as vrea sa ii spun de ce ar trebui sa mearga fara frica la un interviu. Iata 7 calitati care o fac mai „angajabila” decat (pe) orice alta femeie de cariera, care nu e, in schimb, parinte.

 

1. Poate orice! In conditii de stres!

Daca a trecut prin episoade de colici, nopti de nesomn, infectii recurente, temperaturi de 39 de grade, scarlatina, oreion, cazaturi zdravene si crize de plans inconsolabil, o mama poate orice! Nicio sarcina de serviciu, niciun deadline si nicio presiune nu o mai sperie. Ea poate face orice in conditii de (maxim) stres!

2. Este foarte organizata!

Numai cine nu a stat vreodata acasa cu copilul (eventual si fara ajutor) nu stie cat de bun organizator trebuie sa fii. Un bebelus este o metoda rapida de a invata pe de rost toate tainele multi-taskingului si time-managementului, care se deprind altfel doar pe bani grei pe la seminariile platite de multinationale. Iar odata ce o mama este angajata, ea nu va pierde timpul la tigari si nici nu va petrece 20 de minute dintr-o ora jucandu-se pe facebook. Pentru ca stie ca cineva o asteapta acasa!

3. Este maestra in persuasiune!

O mama care-si poate convinge copilul de 3 ani sa NU se dea cu fundul de pamant in parc sau in magazin, sub ochii dezaprobatori ai trecatorilor, atunci cand nu-i convine ceva, este capabila sa convinga pe (aproape) oricine de (aproape) orice! Ea va putea aduce argumentele cele mai bune (nu neaparat logice) si va putea sa motiveze o intreaga echipa (si pe fiecare om in parte).

4. Este foarte creativa

Stiti cate povesti diferite trebuie sa stie o mama? 1001 pe putin:) Si cate moduri de a te juca trebuie sa inventeze in fiecare zi, chiar daca dulapurile sunt pline de jucarii? Un dop de plastic poate deveni o nava extraterestra si-o frunza se transforma intr-o aripa fermecata, de zana. O mama invata repede sa vada si alte fatete ale unui obiect, ale unei situatii si stie sa gandeasca „outside the box”, lucru pe care angajatorii destepti il vor de la oamenii din firma lor.

5. Se automotiveaza si reinventeaza

Sunt ore, zile, luni, in care obosesti. In care simti nu mai poti, ca te-ai pierdut, ca nu mai ai rost si ca nimic nu mai faci cum trebuie. In care ai vrea un strop de apreciere, pe care nu-l mai primesti. Dar pentru ca nu poti demisiona din functia de mama, si nici nu-ti poti lua un an sabatic, te reinventezi si automotivezi permanent. Si revii (mereu) cu forte proaspete si entuziasm, la jobul tau.

6. E un excelent mediator

Chiar nu va puteti intelege?” este refrenul obisnuit intr-o casa cu doi copii. Inevitabil, cel mic va lua jucaria preferata a celui mare, care va protesta vehement la argumentul adultilor „lasa-l si pe el, ca e mic”. Nicio zi nu trece fara un conflict de gestionat, si orice mama devine mediator de profesie, chiar fara atestat.

7. Se pricepe la bugete 

Sa ridice mana cine simte ca are prea multi bani! In orice familie cu copii, veniturile intra la apa – la inceput scutecele, biberoanele, medicamentele, mai apoi cursurile de pictura, orele de balet sau de engleza, excursiile cu clasa si banchetele de sfarsit de an. Doar mama stie cum (re)organizeaza bugetele, astfel incat sa fie suficiente fonduri pentru toti si toate!

 

foto Shutterstock

 

 

My title page contents