Concediul de maternitate. Ce e cu el? Si cine poate beneficia? Femeia care se afla in ultimele luni de sarcina, precum si femeia care tocmai a nascut are acest drept. Conditia? Sa aiba stagiul de cotizare realizat, la concediu de maternitate.

 

Concediul de maternitate este alcatuit din doua parti, in functie de situatia in care se afla femeia (insarcinata sau proaspata mamica) :

  • concediul prenatal (pentru sarcina) si

  • concediul postnatal (pentru lauzie).

 

Conditii de acordare a concediului

 

Concediul medical pentru maternitate se acorda numai pentru sarcina si nu pentru afectiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu aceasta.

Sarcina

Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pentru cel mult 30 de zile calendaristice.  De catre cine? De medicul de familie sau de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, care ia in evidenta si urmareste pe parcursul sarcinii gravida.

Lauzie

Certificatul de concediu medical pentru lauzie se elibereaza de medicul curant de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia Tot la fel, el poate fi eliberat de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lauzie pana la durata maxima prevazuta de lege se face de medicul de familie care are in urmarire lauza.

Stagiul de cotizare

Dreptul la concediul de maternitate este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii.

Detalii tehnice

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului de maternitate este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Conform normelor de aplicare ale O.U.G. nr. 158/2005 se considera stagiu de cotizare si situatia in care, prin insumarea perioadelor ce constituie stagiu de cotizare din ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acora concediul medical  rezulta un numar de 22 de zile de stagiu de cotizare.

Durata

Avand in vedere ca legiuitorul a stabilit ca :

  • durata concediului de maternitate nu poate fi mai mare de 126 de zile calendaristice,
  • durata minima obligatorie a concediului de lauzie este 42 de zile calendaristice,
  • cele doua concedii (pentru sarcina si pentru lauzie) se pot compensa intre ele

Durata maxima

Ajungem la concluzia ca durata concediului prenatal poate fi de maxim 84 de zile pana la nicio zi, daca optiunea viitoarei mamici este sa munceasca pana in ziua in care naste. Exceptie fac persoanele cu handicap asigurate care beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

Concediu postnatal

In ceea ce priveste concediul postnatal acesta poate fi de maxim 126 de zile si de minim 42 de zile calendaristice. Conform art. 2, lit. g din O.U.G. nr. 96/2003 concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile.  Salariata mama are obligatia sa efectueze acest concediu dupa nastere. Mai exact, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele in conditiile legii.

Informatii suplimentare

Pentru protectia sanatatii mamei si a copilului este interzis angajatorilor sa permita salariatelor sa revina la munca in cele 42 de zile de concediu postanal obligatoriu.

Durata concediului pentru sarcina si lauzie nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

My title page contents