COPILUL LA UN AN. Copilul a ajuns la varsta de un an. Împlinirea acestei vârste de 1 an reprezintă pragul dintre bebelușie și ceea ce experții numesc „copilăria mică”. O perioadă fabuloasă, în care ritmul de creștere încetinește, lăsând loc marilor descoperiri făcute pe forțe proprii, prin joc.

 

Ca bebeluș, micuțul avea nevoie, în principal, de hrană, somn și o igienă care să nu le împiedice pe primele două. Curiozitatea care apare la vârsta de 10-14 luni va putea fi satisfăcută acum de către copil folosindu-se de mers, limbaj și de deprinderile pe care le are deja.

COPILUL LA UN AN – Alearga

Perioada care urmează este surprinzătoare, fiind bogată în acumulări și progrese. Învață să meargă bine, să alerge, ba chiar să urce scări! Folosește degețelele pentru a se hrăni, dar devine maestru și la mânuirea linguriței. Poate chiar să țină un creion și să tragă linii pe o foaie, primele mâzgălituri pe care orice mămică adoră să le afișeze pe frigider.

COPILUL LA UN AN- Cum doarme?

Doarme 10-12 ore pe noapte, obosit de minunata lume pe care o descoperă cu pasiune în fiecare zi.

Atât sunt de fascinați de ceea ce pot face și de ceea ce descoperă, încât pot molipsi toată familia și cercul de prieteni. E o perioadă pe care o poți simți din plin participând la marele lui joc de-a descoperirile, pentru că jocul este unealta de care se va folosi ca să exploreze.

Mama si tata

În plus, are mare nevoie de tine – să-l însoțești peste tot, să-i explici, să-i repeți, să-i citești, să-i cânți, să pipăiți totul împreună. Pentru că tot tu ești personajul principal al vieții lui, minunata mami. Mereu calmă și binevoitoare, răbdătoare și veselă, partenera lui de joacă, de somn, de aventuri. Nu va vrea să o împartă cu nimeni, nici măcar cu tati.

COPILUL LA UN AN- Sete de nou

În toată această sete de cunoaștere, se va schimba și comportamentul lui. Și atitudinea față de cei din jur. Are mai multă încredere în el, se simte puternic (îi place să-ți arate câte știe și poate să facă). Va considera că are mai multe drepturi și le va cere zgomotos. Pe de altă parte, are o mulțime de frustrări, cauzate de faptul că vrea să facă mult mai multe, dar încă nu reușește, de unde crize de furie, țipete, plânsete. Numai voi îl puteți ajuta să le depășească, să înțeleagă ceea ce i se întâmplă.

COPILUL LA UN AN- Cum e?

Transformările prin care trece un copil după împlinirea vârstei de 1 an sunt vizibile la toate nivelurile – fizic, cognitiv, emoțional și social, lingvistic. Prin aceste acumulări, copilul reușește să se integreze armonios și treptat în societate. Hai să vedem împreună ce schimbări apar și, mai ales, cum îl poți ajuta să devină un omuleț pe cinste!

My title page contents