Copilul meu mă jignește. De ce copiii nu-și respectă părinții?

Copilul meu mă jignește

Dacă îți spui adesea „Copilul meu mă jignește”, trebuie să știi că nu ești singura mamă din lume care se confruntă cu această situație. Există multe motive pentru care un copil se poate comporta prost.

 

Copilul meu mă jignește. Ce se poate face atunci când copiii nu-și respectă părinții?

Părinții se întreabă adesea cu ce au greșit pentru a merita atitudinile neplăcute, violente și agresive ale copiilor lor.

Indiferent dacă aceștia folosesc cuvinte tăioase sau fraze inadecvate, întrebarea este foarte delicată. Problema nu sunt părinții, deși cel mai adesea aceștia sunt o țintă ușoară. Cea mai critică vârstă, probabil, este cea de 13 ani.

La băieții de 13 ani apar primele semne fizice ale maturizării sexuale iminente. Ei consideră că se pot comporta ca niște bărbați. Devin irascibili la tot ce li se spune, mai ales dacă cei care li se adresează sunt părinții. Nu le convine mai nimic, se retrag în carapacea lor și uneori reacționează violent la simple gesturi sau vorbe ale părinților. Copiii nu-și propun neapărat să jignească sau să fie irascibili, dar furtuna hormonală ce are loc în corpul lor îi determină uneori să acționeze într-un mod nedemn de felul lor de a fi. Este important ca părinții să rămână calmi și să acționeze cu respect față de ei, încercând să identifice motivul pentru care se comportă într-un anumit mod, analizând situația împreună cu ei și mai ales cu maturitate.

 

Copilul meu mă jignește. Cum să fac față jignirilor lui?

Dacă nu mă lași să ies, voi pleca, voi fugi de acasă„. Este fraza tipică care răsună în urechile părinților. Dorința de independență este puternică. Dacă nu sunt lăsați să aibă libertatea de a-și alege stilul propriu de viață și sunt obligați să respecte anumite programe, pentru adolescenți acestea sunt principalele motive pentru care se revoltă.

Soluția ar fi aceea de a oferi treptat o mai mare autonomie copiilor și, în același timp, a-i face să înțeleagă că își asumă responsabilitățile și consecințele acțiunilor pe care le comit. Relația părinte-copil trebuie să se concentreze asupra respectului reciproc. Când părintele acceptă că de acum copilul său are propria sa personalitate, intimitatea sa, modul lui propriu de a fi, atunci el va primi mai mult respect din partea acestuia. Părintele nu trebuie să se lase ușor jignit, să nu se supere pentru criticile copilului și să nu le ia personal. Încercați mai degrabă să înțelegeți ce vrea să vă spună copilul și, cel mai important, păstrați încă reguli. Nu trebuie niciodată să faceți compromisuri, dar trebuie să vă amintiți că termenul „regulă” este foarte diferit de cuvântul „comandă”.

Trebuie să vă îndreptați imediat greșeala, oferindu-i explicații precise, astfel încât el să înțeleagă unde se înșală.

 

Când copilul manifestă o atitudine agresivă, ce trebuie făcut?

După cum susține Winnicott, pediatru și psihanalist, „creșterea este ea însăși un act agresiv „. La copii, agresiunea este o modalitate de comunicare și creștere care se transformă în raport cu stadiile evolutive ale dezvoltării copilului și, prin urmare, trebuie evaluată în funcție de vârsta sa.

În cazurile de agresiune, este esențial să discutați cu alți părinți, să reflectați și să împărtășiți îndoielile voastre. De asemenea, să găsiți noi strategii și soluții, fără teama de judecată. Iată ce trebuie să faceți:

  • să respectați nevoia de confidențialitate
  • să vă ascultați copiii
  • să lăsați mândria deoparte
  • să analizați situația cu multă răbdare

În spatele unei atitudini de aparentă ură se ascunde deseori o fragilitate a băiatului, care încearcă să-și găsească drumul spre construirea identității sale.

 

 

 

 

My title page contents