Copilul plângacios. Ce să îi spui copilului ca să tacă?

Copilul plângacios. Ce să îi spui copilului ca să tacă?

Ai un copil plângacios? Studiile au arătat despre creierul nostru că este setat să aibă o reacție imediată la plânsul bebelușului. Mai exact, devenim atenți și gata să ajutăm. Pentru mulți bebeluși, plânsul nu este o reflecție a tristeții, ci este un mod a de a procesa orice emoție, în general.

 

Ei pot plânge atunci când sunt nervoși, frustrați, speriați, agitați, confuzi sau chiar fericiți. Problema este că le lipsește abilitatatea de spune ceea ce simt. Scopul nostru, ca părinți, indiferent de cât de dificil pare, este să-i sprijinim pe cei mici în a-și dezvolta autocontrolul emoțional – lucru pe care îl putem realiza doar dacă îi tratăm cu empatie și înțelegere.

 

Citește mai multe despre studiile despre plâns.

Mulți dintre noi considerăm că a le distrage atenția este cea mai interesantă tehnică pentru a-i face pe copii să nu mai plângă. Și deși, uneori, această metodă are efect, nu îi ajută pe copii să învețe cum să se descurce în situații sau emoții similare. A

Copilul plângacios are nevoie de o mamă calmă

Așa că, data viitoare când copilașul tău plânge, mai întâi fii sigură că ești calmă. Dacă ești nervoasă sau stresată, tot ceea ce spui sau faci se va adăuga distresului copilului. Apoi inspiră adânc, conștientizează-ți sentimentele: Concentrează-te asupra tot ceea ce se întâmplă în interiorul corpului tău. Simte inima cum îți bate un pic mai repede. Maxilarul cum îți este de încreștat sau tensiunea pe care o simți în tot corpul. Când te simți pregătită, folosește un ton blând și comunică-i una dintre frazele de mai jos.

„Suntem în aceeași echipă. O să te ajut.” Chiar dacă micuțul nu vrea ajutorul tău, va vrea să simtă că îl vei spriniji atunci când va avea nevoie de tine.

 

„Văd cât îți este greu”. Această simplă frază confirmă că îl auzi și că-l vezi.

 

Afla ce poți spune atunci când al tău copil plânge.

 

Înțeleg că ești supărat/dezamăgit/speriat/anxios/fericit”. Spunându-i acest lucru îi vei consolida ideea că sentimentele și emoțiile sunt ceea ce ne fac oameni.

 

„Acest lucru este într-adevăr trist/frustrant/dezamăgitor”. Confirmând cauza ce l-a făcut pe copil să plângă, îl ajută să-și dea seama ce l-a supărat și îl face să își dea seama ce poate face pe mai departe.

 

„Hai să luăm o pauză”. Îndepărtându-vă amândoi de situație, în primul rând cel mic va înțelege că, uneori, trebuie să pleci mai departe pentru liniști lucrurile. Copilul tău, pe bună dreptate, se poate simți obosit, suprastimulat sau poate, pur și simplu, ar putea să aibă nevoie de un timp trecut în liniște, motive pentru care o pauză este binevenită.

 

„Te iubesc. Ești în siguranță”. Dacă-i spui aceste lucruri de fiecare dată când situația o cere , stabilirea unei conexiuni cu copilul va fi sigură. De asemenea, pe lângă a-i comunica dragostea ta, cel mic poate avea nevoie de o îmbrățișare, de luat în brațe sau de a-l ține de mânuță, pentru a simți că îți dorești cu adevărat să-l ajuți.

 

„Ai vrea o mână de ajutor/o pauză/să încerci din nou?”. În multe situații când copilul plânge datorită frustrării, are nevoie de unul dintre următoarele 3 lucruri: ajutor pentru a duce la bun sfârșit o treabă, o pauză pentru a se îndepărta un pic de emoții sau de o nouă încerca pentru a realiza sarcina din nou.

 

„Văd că plângi dar nu știu de ce anume ai nevoie. Mă poți ajuta să înțeleg?” Chiar și dacă micuțul nu îți poate spune, în acest moment, de ce plânge, acest lucru îi dă ocazia să practice.

 

„Îmi amintesc când tu…”. Deși pare a fi o tehnică de distragere, ajutându-l să-și amintească un moment în care s-a simți fericit și liniștit, îi vei face mintea să ajungă la gânduri raționale. Căci, altfel, încercând să raționezi cu un copil care este într-o stare emoțională puternică, e ca și cum ai negocia cu un mic dictator.

„Hai să găsim o soluție împreună”. Venind cu o soluție care îl va ajuta să-și proceseze emoțiile, aceasta îl va învața pe cel mic cum să privească situația dintr-o perspectivă obiectivă și cum să găseasă, la rândul lui, o posibilă soluție.

 

Menține liniștea și un mediu drăgăstos pentru un copil plângacios.  Fii un model de empatie și putere pentru el.

My title page contents