Copilul tau cat de nervos e?

Tu ai auzit pana acum de sindromul ATCP (Angered Temper with Choleric Progression)? Stii ca din ce in ce mai multi copii sunt afectati de asta?

Ei bine, afla ca  o echipa de specialisti psihologi, impreuna cu Itsy Bitsy FM, Asociatia Parintilor Isteti (sustinuti de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie) trag un semnal de alarma vis a vis fenomenul care afecteaza din ce in ce mai mult copiii: sindromul ATCP (Angered Temper with Choleric Progression).

Psihologii avertizeaza: tulburarile comportamentale la copii sunt din ce in ce mai frecvente, iar manifestarile lor atrag atentia asupra sindromului ATCP (Angered Temper with Choleric Progression). Simptomele sale? Comportamente dezadaptive precum izolare, timiditate sau la polul opus – crize de agresiune, violenta fata de cei din jur, nervozitate excesiva.

Specialistii avertizeaza ca acesta este un efect psihologic al lipsei parintelui din viata copilului, nu doar prin separare, ci inclusiv prin neglijare, fenomen din ce in ce mai simtit in ziua de azi – in care tehnologia si accesul la internet domina timpul copiilor si al parintilor – si care incepe sa fie intalnit si in familiile intregi, nu doar la copiii ai caror parinti sunt plecati din tara.

Cele mai recente statistici vorbesc despre o Romanie in care copiii sunt din ce in ce mai insingurati, fiind lipsiti de timpul si atentia parintilor sau chiar neglijati, inclusiv atunci cand parintii sunt prezenti in viata lor.

Cu toate acestea, chiar si in cazul copiilor care cresc alaturi de familia lor, un alt studiu ingrijorator arata ca 1 din 10 copii din Romania stau de vorba cu parintii lor doar cateva minute intr-o zi lucratoare.[1] Studiul a mai scos in evidenta faptul ca familiile „coexista” sub acelasi acoperis, in loc sa petreaca timp impreuna, iar copiii au in camere propriul televizor, acces la internet si telefon, astfel incat ei par sa locuiasca intr-un imobil propriu. In plus, parintii s-au plans ca erau prea obositi dupa orele de munca si ca nici macar nu prea vorbeau cu copiii lor atunci cand ajungeau acasa.

Psihologii atentioneaza: copiii care nu petrec suficient timp cu parintii si care sunt astfel neglijati pot prezenta tulburari de comportament cu manifestari specifice sindromului ATCP, tot mai des intalnite in randul celor mici. “Primesc tot mai multe mesaje de la parinti ingrijorati de copiii lor, care sunt tristi, timizi, apatici, nu au prieteni, nu raspund la ore, nu participa la jocuri si sunt bolnaviciosi”, adauga psihoterapeut Cristina Trepcea.

Simptomele pot aparea la copiii cu varste cuprinse intre 1 si 12 ani se pot recunoaste prin urmatoarele caracteristici:

  • agresivitatea
  • nervozitatea excesiva
  • timiditatea
  • minciuna
  • violenta verbala sau si fizica de tip “bullying”
  • tendinta de insingurare a copilului
  • tendinta de a se refugia in consum tehnologic
  • faptul ca micutul este necomunicativ sau are cerinte excesive catre parinti, precum si alte manifestari detaliate de specialisti pe sindromatcp.ro.

Credit foto – Shutterstock

My title page contents