Copilul tau sufera de tulburare de procesare senzoriala?

Copilul tau sufera de tulburare de procesare senzoriala?

Copilul tau sufera de tulburare de procesare senzoriala? Nu stii despre ce e vorba? Ia aminte! Procesarea senzoriala se refera la modul in care sistemul nervos primeste mesajele de la simturi. Pentru ca apoi sa le transforme in raspunsuri motorii si comportamentale adecvate.

 

Indiferent ca musti dintr-un sendvis, mergi pe bicicleta sau citesti o carte, indeplinirea cu succes a activitatii implica o procesare corecta a stimulilor. Spdstar.org

Cum e cu aceasta tulburare?

Tulburarea de procesare senzoriala se instaleaza atunci cand semnalele primite de la simturi fie nu sunt detectate, fie nu sunt prelucrate adecvat. Este asemenea unui ambuteiaj, care impiedica anumite parti din creier sa primeasca informatia necesara interpretarii corecte. O persoana, care sufera de tulburare de procesare senzoriala are probleme in a procesa si actiona pe baza informatiilor primite de la simturi. Acest lucru da nastere unor dificultati in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi.

Ce aduce aceasta tulburare?

Stangacia, problemele comportamentale, anxietatea, depresia, performanta scoalara scazuta sunt cateva dintre problemele cu care se confrunta aceste persoane. Spdstar.org.

Tulburarea de procesare senzoriala se manifesta in modalitati diverse. Aceasta poate afecta un singur simt sau mai multe. O persoana cu  SPD (Sensory Processing Disorder) ar putea raspunde in mod exagerat la atingere. Ea ar putea sa gaseasca imbracatul, contactul fizic sau orice alta actiune tactila imposibil de suportat. Sunt persoane, care din contra, au un raspuns slab sau inexistent la stimulare, chiar si la durere sau temperaturi extreme.

Tulburare senzoriala la copii

In cazul copiilor cu dificultati in procesarea mesajelor de la muschi sau articulatii, sunt afectate postura si abilitatile motorii. Altii sunt stangaci si percepuri drept „ciudati” de colegi. De asemenea, exista si copii care manifesta un apetit crescut pentru stimuli foarte intensi. Spdstar.org.

Iata ce semne ar putea sa te pune in garda vizavi de tulburarea de perceptie senzoriala la copii, conform kidsactivitiesblog.com.

Mestecatul si muscatul constant.

In cazul in care copilul tau mesteca si musca lucruri in mod constant, poate fi un semn foarte puternic ca are nevoi senzoriale ce tin de zona orala, care nu sunt indeplinite.

Se misca in permanenta.

Daca nu sta locului si alearga in permanenta, iar cand mergeti la locuri de joaca se aventureaza pe cele mai rapide trasee. Acesta ar putea fi un indicator ca acesta are nevoi senzoriale vestibulare care nu sunt satisfacute.

Este extrem de pretentios la masa.

In afara de un comportament urat, atitudinea pretentioasa vizavi de mancare poate fi o manifestare a SPD. Poate sa indice o tulburare a simtului gustativ sau al celui olfactiv.

Este in permanenta dezorganizat.

In cazul in care un copil se confrunta cu tulburari senzoriale legate de vaz, chiar si pregatirea ghiozdanului pentru scoala poate fi o sarcina grea. Aceasta tulburare se manifesta si prin inabilitatea de a suporta lumina, anumite culori sau chiar privirea altor persoane.

Refuza anumite haine.

Daca copilul are probleme senzoriale de natura tactila, poate refuza anumite piese de imbracaminte din cauza modului in care le simte pe piele. De asemenea, ar putea sa nu suporte sa fie atins sau sa aiba nevoie de anumite senzatii si sa puna mana pe diferite suprafete, obiecte sau oameni.

Evita locurile aglomerate sau zgomotoase.

In astfel de contexte, comportamentul sau se modifica. Un astfel de copil ai impresia ca nu te aude si nu intelege ce ii ceri.

Se infurie usor.

Copiii cu probleme senzoriale, sunt de multe ori, extrem de suparati sau frustrati din cauza suprasolicitarii senzoriale si incapacitatii de a-si gestiona  propriile emotii.

 

 

 

My title page contents