Copilului nu-i place să coloreze. Află beneficiile activității de colorare

Copilului nu-i place să coloreze

Copilului nu-i place să coloreze, o situație cu care se confruntă mulți părinți. Pentru psihologul american Jerome Bruner, prima formă de comunicare a copilului este acțiunea („un obiect nu este altceva decât ceea ce faci cu el”). Astfel, reprezentarea iconică, desenul, reprezintă organizarea perceptuală a realității. În cele din urmă, în jurul vârstei de 11 ani, se declanșează un limbaj verbal sau simbolic. Dar, se spune că aceste faze se urmează reciproc fără întârzieri și inhibiții. De fapt, pot apărea așa-numitele „bariere”, adesea cauze ale autoritarismului și constrângerilor. 

 

Copilului nu-i place să coloreze. De ce nu toți copiii iubesc să deseneze sau să coloreze?

 

Nu toți copiii iubesc să deseneze și să coloreze sau nu toți iubesc în aceeași măsură această activitate. Unii poate nu sunt încă pregătiți să mânuiască instrumentele, poate se tem să nu greșească sau nu se simt confortabil în această activitate. Sau pur și simplu au fost forțați acasă sau la grădiniță să coloreze ceva, mult prea greu, mult prea solicitant, iar ei au rămas profund marcați de experiența avută.

Copilului nu-i place să coloreze. Nu trebuie forțat!

Dimpotrivă, trebuie să lucrați cu copilul, să desenați împreună. Să colorați împreună. Să-l încurajați să vă spună ce vrea el să coloreze, cu ce culori etc. Lăsați-l să se exprime, să aleagă el momentul. Voi doar îl provocați. Lăsați-l să-și aleagă singur creioanele colorate, cu personajele îndrăgite, cartea de colorat cu povestea preferată. Îi explicați că dacă nu au culoare, personajele sunt cam triste, dar el le va da viață, dacă va alege să le coloreze. Cu blândețe, cu alegerea momentului potrivit, copilul va îndrăgi această activitate și o va transforma într-un joc plăcut.

A desena, la o vârstă atât de mică (3-4 ani), nu înseamnă doar a realiza cu plăcere o operă frumoasă, apreciată de mama și tata și care va fi expusă în casă, să fie văzută de toată lumea. A desena înseamnă pentru copil a-și găsi echilibrul afectiv și, în același timp, a exprima ceea ce nu știe să o spună prin cuvinte: încrederea în sine, locul tatălui în inima sa, teama de a crește, bucuria, frica, tristețea etc. Copilul se deschide cu generozitate prin micuțele lui opere artistice. Din acest motiv, a desena este la fel de important pentru copii, ca și pentru părinți, iar desenele sunt o reală sursă de informații pentru psiholog. Desenele sunt pasul important pe drumul scrierii. Copilul va învăța cifrele și literele pornind de la desene.

Un copil căruia îi merge bine, face desene vesele, bogate și colorate. Și dacă el nu este bine și are probleme, din nou se va observa în desenele lui. Important e să facă primul pas: să se exprime!

Aflați de ce ar trebui să încurajați utilizarea desenelor de colorat și să alegeți instrumentele potrivite pentru această activitate.

Cărțile de colorat, atât la ​​grădiniță, cât și acasă, se numără printre cele mai des întâlnite activități datorită cărora copilul începe să învățe alfabetul, numerele și numele obiectelor.

Copiii se bucură de culoare și iubesc să mâzgălească. Se simt liberi să își exprime imaginația și să se distreze în toate activitățile practice și manuale

La vârsta de 3-4 ani, copiii care s-au familiarizat deja cu utilizarea culorilor, încep să deseneze din proprie voință: mai întâi fețele și apoi completează cu corpuri lungi și subțiri. Ei vor trece apoi la literele numelui lor.

De ce este bine să încurajați această activitate înainte de a merge copilul  la școală?

 

Paginile cu desene de colorat sunt instrumente educaționale reale prin care copiii abordează primele forme de învățare.

Există multe beneficii care pot fi obținute prin colorare:

  1. Coordonarea ochi-mână: prin colorarea figurilor și cu respectarea marginilor, copiii își îmbunătățesc coordonarea ochi-mână. Învațați-l să țină bine creionul în mână și să aleagă culoarea potrivită pentru fiecare figură.
  2. Dezvoltarea concentrației: copiii în timpul activității de colorare se angajează total în activitatea lor, învățând să se concentreze pe o singură sarcină.
  3. Dezvoltarea stimei de sine: capacitatea de a îndeplini o sarcină îi bucură foarte mult pe copii. De câte ori, după ce a terminat de colorat un desen, cel mic s-a grăbit să vă arate opera lui, bucurându-se și spunând: „Mama, uite! ”? Acest lucru îi ajută să creadă în abilitățile lor și să-și îmbunătățească stima de sine.
  4. Stimularea creativității: colorarea este o călătorie în imaginație. Copilul creează mai întâi imaginea în imaginația sa și apoi o repetă pe foaie. De aceea, în plus față de paginile cărților de colorat, lăsați copilului să se exprime și pe o foaie goală.
  5. Îmbunătățirea abilităților motorii: prin utilizarea creioanelor sau a acuarelelor, copiii își îmbunătățesc capacitatea de a manipula obiecte mici.
  6. Relaxare: desenarea și colorarea unor figuri și cifre într-o după-amiază îi ajută pe copii să se relaxeze și să scadă stresul. Copiii care nu pot dormi la prânz, pot alege să coloreze în liniște. Culoarea este o activitate terapeutică: atât copiii, cât și adulții aleg să coloreze pentru a gestiona stresul. În cazul adulților, aceștia aleg să coloreze mandala.
  7. Exprimarea emoțiilor: pe lângă relaxare, colorarea (în cazul copiilor) scoate la suprafață emoțiile lor, atât frumoase, cât și urâte. Este modul lor de a-și exprima bucuriile sau supărările, la fel ca într-un joc. Atenție, însă, la interpretările libere ale desenelor! Din ce în ce mai des, mame, educatori sau profesori își dau cu părerea cu privire la semnificațiile simbolice ale desenelor. Analiza unui desen necesită cunoștințe adecvate de la profesioniști și nu este suficientă o culoare neagră pe foaie pentru a alerta un părinte, de multe ori fără motiv.

 

Culoare și timp

Culoarea poate fi, de asemenea, un motiv bun pentru a petrece timpul împreună , dar evită controlul excesiv. Experimentați liber!

Când copilul colorează și depășește marginile sau folosește culori greșite pentru figuri, nu-l certați. Ajutați-l să înțeleagă cum să procedeze corect. Implicarea voastră, a părinților și încurajarea înseamnă foarte mult pentru copil. Mai multe sfaturi despre cum să încurajați copilul să coloreze, găsiți aici!

 

My title page contents