Ce se intampla in corpul tau in sarcina

Stii ca timp de 9 luni corpul ti se va schimba, dar ai idee ce se petrece in organismul tau atunci cand tu te pregatesti sa devii mama? Mihaela Timofte (ducator perinatal SAMAS) iti spune:

Digestiv 

In timpul celor 9 luni are loc incetinirea peristaltismului intestinal, implicand uneori constipatie, incetinirea golirii stomacului, regurgitatii acide, cresterea apetitului, aversiune sau pofte particulare, greturi si varsaturi.

Circulator 

Scade tonusul venos, cu staza sanguina venoasa si edeme (retentia apei vizualizata in special la nivelul extremitatilor).

Organismul produce aproximativ un litru de sange suplimetar pentru a acoperi pierderile de sange din timpul nasterii si lauziei. Din acest motiv, se creeaza o hemodilutie cu efect direct pe hemoglobina si hematocrit, care scad in mod fiziologic. Hemodilutia mai poate avea ca efect si o respiratie mai ingreunata la efort inca de la inceputul sarcinii.

Urinar 

vezica nu mai se goleste complet, avand drept efect urinare mai frecventa. Riscul de infectie urinara este mai mare pe de o parte din cauza golirii incomplete a vezicii si, pe de alta parte, din cauza imunitatii scazuta fiziologic in sarcina.

Articular 

Ligamentele sunt mai suple/ flexibile, articulatiile sunt mai elastice si asta poate cauza dureri la nivelul ligamentelor si/sau probleme de echilibriu.

Tegumentar

Modificari de culoare: Pe piele pot aparea niste angioame (puncte rosii mici) sau pete maro pe fata – cloasma graviditatii (se impune protectie solara!). Linia alba poate deveni maro. Pot aparea vergeturi pe coapse, burta si sani (genetic determinate, in functie de „materialul clientului”:). Dupa nastere, modificarile enumerate mai sus dispar sau diminueaza.

Uterul creste si trece din marimea unei smochine la marimea unui pepene verde (6 SA – mandarina, 9 SA – portocala, 12 SA – grepfruit, 16 SA – nuca de cocos, 20 SA- pepene galben, 25 SA – pepene verde. Dupa aceea, uterul nu mai creste mult (aproape 8 cm).

Mamar

Glanda mamara incepe sa se dezvolte inca de la incepurul sarcinii si vaselor sangvine superficiale pot deveni vizibile. Areolele se inchid la culoare si mameloanele devin mai sensibile. Secretia de colostru poate apare din a doua parte a sarcinii.

Sexual 

pH vaginului este mai acid, ceea ce creste riscul infectiilor. Secretiile albe vaginale sunt mai abundente. Libidoul se poate diminua, mai ales in primul trimestrul, dar intr-o sarcina normala NU exista nici o contraindicatie la contactul sexual.

General 

Oboseala este foarte frecventa in timpul sarcinii deoarece corpul trebuie sa se adapteze tuturor acestor schimbari. Uneori apar senzatii de caldura.

Psihic 

Este normal ca toate schimbarile despre care am vorbit sa afecteze viitoarea mama, aceasta devenind mai sensibila. In plus, pe langa faptul ca trebuie sa se adapteze intr-un timp relativ scurt cu multe lucruri noi, trebuie sa se obisnuiasca si sa accepte responsabilitatea ingrijirii bebelusului dupa nastere. Din acest punct de vedere, sunt normale situatiile in care gravida este mai inclinata la meditatie sau chiar mai melancolica, DAR nu este normal ca tristetea sa devina sentimentul dominant (poate fi debutul unei depresii, iar viitoarea mama ar trebui sa caute ajutor specializat).

Sport zilnic!
Modificarile posibile descrise mai sus, nu impiedica gravida cu o sarcina normala sa isi pastreze o viata activa. Chiar daca nu practica un sport specific in mod constant, este recomandat sa mearga pe jos 30 minute in fiecare zi.

Majoritatea activitatilor sportive pot fi continuate in timpul sarcinii, in special la femeile antrenate. Totusi, este recomandabil sa se evite sporturile de contact (baschet, handbal, arte martiale), sporturi cu risc de cadere (echitatie, schi), sporturi care implica sarituri frecvente (kagoo jump, step aerobic etc).

 

foto Shutterstock.com

My title page contents