Creierul tau ce fel de muzică aude?

Creierul tau ce fel de muzică aude? Și uite de ce te întreb. Imaginează-ți următoarea situație. Stai în fața micului ecran unde se derulează un clip cu imagini înfățișând o pădure nemărginită. Apoi camera urmează un drum de țară care duce către un ocean nemaipomenit de frumos. În tot acest timp, pe fundal se aude muzica liniștitoare și calmă a unui pian, dându-ți astfel senzația că acel loc este idilic.

 

Acest clip, are și o a doua variantă. Așa că vezi din nou pădurea, drumul de țară și oceanul, cu o modificare importantă. Fundalul sonor este amenințător, întunecat. E ca și cum ai urmări un film de groază. Astfel că imaginea idilică de mai sus devine una înfricoșătoare, care produce teamă. Ei bine, exact așa se întâmplă și când interacționăm cu copiii noștri. Trebuie să fim atenți la muzica de fundal.

Ce este de fapt melodia amenințătoare?

Să spunem că fata ta cea mica, după câteva zile în care a lipsit de la școală din cauza unei gripe, vine acasă cu o notă mică luată la matematică. Fără melodia amenințătoare poți pune aceasta notă pe seama absenței fetei de la școală. A faptului că materia este mai grea în clasa a 5-a. Cu alte cuvinte, abordezi situația dintr-o perspectivă calmă și rațională.

Frici din trecut

Dacă, în schimb, te bazezi pe experiența avută cu băiatul cel mare, care a arătat că nu este deloc responsabil cu temele, atunci muzica pe care o auzi în mintea ta se schimbă. Exact în momentul în care cea mică îți arată nota mică primită la matematică. Așa că, în loc de a răspunde normal situației, întrebând-o ce simte despre acest lucru, reacționezi exagerat.

Amenințări

Începi să îi vorbești despre consecințe. O ameninți că o vei pedepsi prin a o retrage de la diverse activități. Iar dacă melodia amenințătoare te acaparează cu totul, chiar poți începe să îi ții o lecție de morală. O îngrozești un pic despre cum își va rata viața. Și uite-așa, dulceața ta de copil se poate transforma într-o femeie care se chinuie să își găsească drumul în viață. De ce? Doar pentru că a încurcat simbolul „mai mare decât” în clasa a 5-a.

Părțile și mai întunecate ale muzicii înfricoșătoare

O astfel de melodie ne scoate din prezent. Ne face să devenim reactivi. Acest lucru ne va alimenta haosul intern. Ne va conduce către tot felul de presupuneri și îngrijorări neîntemeiate pentru situația prezentă. Ba chiar ne poate face să asumăm, în mod automat, lucruri incorecte. Putem gândi că icuții se poartă cum nu trebuie pentru că sunt egoiști, leneși, răsfățați sau cine știe ce altă etichetă găsim. Apoi răspundem nu cu dragoste, ci cu furie, anxietate și chiar și teamă.

Cum poți schimba muzica?

Odată, ce ai realizat ca melodia amenințătoare îți întunecă judecata, îți poți schimba starea de spirit. Te poți opri din a-ți educa micuții, bazându-te pe frica pe care le-o poți produce. Nu mai urmări situațiile actuale, bazându-te pe experiențe anterioare. În schimb, te poți conecta cu copiii care se pot simți descurajați.

Fii acolo!

În cazul prezentat, îi poți da micuței ceea ce are nevoie în momentul prezent. Un părinte care se bazează doar pe faptele actuale pentru a rezolva situația și nu pe experiențe trecute sau pe temeri viitoare. Asta nu înseamnă că nu trebuie să acordam atenție modelelor de comportament arătate de-a lungul timpului. De ce? Ca să nu cădem în extrema cealaltă, a negării, în care le găsim copiilor tot felul de scuze pentru eșecurile lor și nu realizăm că micuții trebuie ajutați.

Ia o pauză!

Așa că, data viitoare când este nevoie să intervii, ia o pauză de câteva secunde și ascultă melodia ce se derulează în mintea ta. Dacă auzi pianul care cântă calm și te simți capabilă să oferi un răspuns plin de iubire, obiectivitate și bine analizat, atunci oferă-i răspunsul. Dacă, în schimbi, auzi muzica amenințătoare, ai grijă la ceea ce spui și faci. Ia-ți o pauză mai lungă și gândește-te de două ori la ce urmează să-i spui.

 

 

 

 

 

My title page contents