Crema de mere cu nuga

In Ardeal, extrem de multe deserturi se invart in jurul merelor. Si in jurul nucilor. Indiferent de anotimp si de ziua din an. Si iata o reteta faina si buna de la Jakob Hausmann. Buna pentru mici si mari, pentru musafiri sau pentru gazde.

 

Ingrediente

Nuga

50 g zahar

1 lingura apa

50 g barot de migdale

Garnitura

100 ml apa

2 linguri zahar

1 lingura vin rosu

Putin cardamom

1 mar de circa 150 g

Crema

3 mere de circa 450 g

2 linguri zahar

1 lingurita suc de lamaie

100 ml apa

250 g branza de vaci

150 ml frisca batuta

 

Mod de preparare

Pentru nuga :  Fierbi apa cu zaharul si il lasi pana obtii un caramel blond. Uletrior, adaugi barotul de migdale si il lasi sa se glaseze. Masa obtinuta, o intinzi imediat pe o tava tapetata cu hartie de copt, si o lasi sa se raceasca. Miscarea urmatoarea?  Introduci foaia obtinuta intr-o punga de plastic si o zdrobesti cu sucitorul.

Pentru garnitura: Dai in clocot vinul rosu, apa, zaharul si cardamomul si lasi totul sa se macereze circa 5 min.

Cureti marul, il tai in rondele de circa 8 mm grosime. Ce faci cu feliile?  Le introduci in siropul preparat  si le fierb cu grija, astfel incat sa nu devina prea moi. Apoi le scoti si le lasi la racit.

Pentru crema: Cureti merele de coaja si de cotor, le tai in bucati, pentru ca  apoi sa le fierbi alaturi de zahar, suc de lamaie si apa, intr-un vas acoperit, pana devin moi.  Inca un truc: acum ia capacul si mai lasa merele pe foc pana se evapora tot lichidul. Pasul urmator? Zdrobeste merele cu furculita si le lasi la racit.

Piureul de mere il vei amesteca cu branza de vaci. Inainte de servire, adaugi frisca  si 4/5  de nuga, apoi imparti in cupe.  Decorezi cu felii d emar si cu nuga.

Enjoy!

 

 

Articole asemanatoare:

My title page contents