Cum reacționezi când fratele mai mare își lovește sora?

Cum reacționezi când fratele mai mare își lovește sora?

Cum reacționezi când fratele mai mare își lovește sora? Cum? Ca eu, uneori, nu mai stiu cum sa fac. Certurile între frați sunt un lucru comun în orice familie.

 

Indiferent că încep timpuriu, că motivul sunt jucăriile, certurile între cei doi copii ai tăi vor exista întotdeauna. Ceea ce trebuie să știm în aceste situații nu se rezumă doar la cum să acționăm, ci și la cum să prevenim diferitele conflicte și cum să îi învățăm să formeze o echipă!

Frati si surori

Băiețelul tau are 5 ani. Fata, 2 ani. Ei se joaca, insa… ar trebui să fiți mereu atenți la gesturile pe care acesta le face față de ea. Pentru ca joaca se poate transforma in bataie.

Fii atent

Important în acest caz ar fi ca părinții să observe din timp acest tip de comportament. Să intervină, să se implice în joacă dintre copii făcând-o mai interactivă. Când unul dintre părinți l-ar vedea pe băiat cum își tachinează sora, ar putea să-l provoace. Sa transforme „lupa” dintre frate și soră într-o întrecere împotriva părinților. Astfel cei mici ar învăța cum să formeze o echipă și s-ar și distra împreuna în același timp.

Prevenția este cea mai bună metodă la care un părinte poate apela! Și totuși dacă nu am fost atenți, și acest lucru deja s-a întâmplat cum ar trebui să reacționăm?

 

 1. Pedepsele nu sunt o soluție!

Copiii sunt încercați de o multitudine de sentimente atunci când în sânul familiei lor apare un frate sau o soră. Atenția părinților nu mai este canalizată exclusiv asupra lor, iar cei mari încearcă diferite stări. De la iubire necondiționată și protecție asupra celui mic, până la momente în care ar vrea să scape de frățior, iar imediat după să se simtă vinovați.

Nu face asta!

Când un părinte își pedepsește copilul cel mare pentru ceva ce i-a făcut celui mic, nu face altceva decât să îi întărească ideea că este „un copil rău pentru că își urăște fratele”. Copilul mai mare nu își va petrece timpul în care este pedepsit reflectând și gândindu-se cum să fie mai bun! Ca orice ființă umană, se va gândi de ce el are dreptate și de ce părinții lui sunt incorecți. Astfel va ajunge la nefericita concluzie „ viața mea era mult mai bună înainte să se nască fratele meu!”

 1. O pedeapsă l-ar face pe copilul mai mare să acționeze mai rău și mai rău!

Și totuși în acest caz ce este de făcut? O discuție cu fratele mai mare ar îmbunătăți situația!

Cum faci?

 1. Transmite-i copilului faptul că acțiunile lui vor fi limitate și că violența doare!
 2. Nu uita însă să îl faci să realizeze că toate sentimentele sunt admise, dar este esențial ca ei să învețe cum să își controleze emoțiile și furia.
 3. Ajută-l să-și exprime emoțiile care „i-au mâncat sufletul” și au condus la comportamentul agresiv, astfel în cât acestea să se evapore.
 4. Reconectează-te cu el, astfel încât să știe cât de important este el pentru familie.
 5. Încurajează-l să vorbească cu părinții, indiferent de situație. Să-și exprime sentimentele și astfel va fi ajutat și prețuit de către aceștia.
 6. Ajută-l pe copil să își imagineze un alt mod de a-și controla sentimentele în viitor. El este deschis acum la astfel de lucruri, mai ales datorita sentimentului de vină pe care îl poartă.
 7. Ajută-l să-și construiască capacitatea de refelecție, lucru care îl va ajuta foarte mult în viitor.
 8. Consolidează-i sentimentele de empatie față de sora lui, prin conștientizarea faptului că loviturile dor și acesta nu este un mod plăcut de a interacționa cu ceilalți.
 9. Încurajează-l pe cel mic să-și refacă și să-și întărească relația cu sora sau cu fratele lui.
 10. Ajută-l să râdă de situatie.
 11. Fă-l pe cel mic să își depășească mânia și furia și ajută-l să recunoască că are sentimente de afecțiune pentrul noul membru al familei.

 

 

 

 

 

 

Adaptare Aha Parenting

Articole asemanatoare:

My title page contents