Cum se simte bebe în burtică? Află cu ajutorul profilului biofizic!

Cum se simte bebe în burtică? Află cu ajutorul profilului biofizic!

Cum se simte bebe în burtică? Ești curioasă? Te credem pe cuvânt. Mai ales acum când numărătoarea inversă se apropie de final. Și, odată cu apropierea momentului nașterii, fiecare mamă își dorește să știe că pruncul pe care-l poartă este bine și primește suficient oxigen. Profilul biofizic este testul ce evaluează starea de bine a fătului. Analiza care poate readuce liniștea oricărei viitoare mame înainte de a naște.

 

Află cum se simte bebe în burtică

Profilul biofizic este un test nedureros, simplu și se recomandă femeilor însărcinate ce au depășit termenul de gestație normal (40 +/- 2 săptămâni). El se potrivește și doamnelor cu diagnostic de sarcină cu risc spre finalul trimestrului trei de sarcină. Tot așa gravidelor cu hipertensiune arterială de sarcină, cu diabet gestațional sau alte afecțiuni asociate cu sarcina.

Cum se simte bebe în burtică? Află când poți face profilul biofizic!Când îl mai poți face?

Profilul biofizic se recomandă și în cazurile în care fătul este inactiv sau are o activitate redusă, când este insuficient dezvoltat și are o greutate mică. Alt moment prielnic? În cazurile în care lichidul amniotic este în cantități excesive, sau din contră, reduse.

Cum se simte bebe în burtică? Dar mămica?

De asemenea, o gravidă care are antecedente de pierdere a unei sarcini la o vârstă gestațională avansată, este bine să fie monitorizată pe toată perioada sarcinii actuale. Acest test se poate repeta ori de câte ori este nevoie, chiar și de mai multe ori pe săptămână.

Cum decurge testul biofizic. Cum se simte bebe în burtică?

Timpul de evaluare al gravidei poate dura până la 30 de minute, vreme în care aceasta va sta așezată, comod, pe pat (de preferat să golească vezica înainte de monitorizare). În timpul ecografiei fetale, profilul biofizic urmărește următoarele:

  • mișcările fetale – se monitorizează mișcările brațelor, picioarelor sau ale întregului corp; nu se cuantifică mișcările feței;

  • tonusul fetal – este definit ca extensia activă sau flexia membrelor fetale, trunchiului sau mâinilor, ori dacă mâna rămâne în flexie pe durata testului;

  • mișcările respiratorii – se măsoară urmărind mișcările toracelui fetal și al diafragmei;

  • volumul lichidului amniotic – se măsoară cantitatea de lichid amniotic, este considerat scăzut, dacă volumul este de aproximativ 300 ml, sau în exces (mai ales în cazul gravidelor cu diabet gestațional) dacă ajunge la 1700-1800 ml;

  • frecvența cardiacă – mișcările fetale generează accelerații sau creșteri ale frecvenței cardiace;

Pentru fiecare dintre componentele măsurate, se acordă un scor – 0, dacă este anormal, 2, adică este normal, punctaj care se adună la finalul ecografiei. Un scor este considerat normal dacă se situează între 8 și 10, iar un scor mai mic de 6 este considerat anormal și implică investigații suplimentare pentru a descoperi cât mai urgent care este cauza suferințe fetale și, nu în ultimul rând, poate grăbi nașterea prematură.

Testul fetal

Pentru o mai bună evaluare a stării fătului, profilul biofizic se asociază cu testul fetal non-stres. Acesta constă în atașarea unor electrozi pe abdomenul viitoarei mame, pentru a corela numărul contracțiilor uterine cu numărul bătăilor cordului fetal. De asemenea, acest test nu este unul invaziv, este ușor și se recomandă a fi efectuat după săptămâna 28 de sarcină. Mai este cunoscut și sub denumirea de cardiotocogramă sau testul de monitorizare a bătăilor cordului fetal.

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents