Cand are copilul nevoie de logoped? Abia ai asteptat sa spuna primele cuvinte. Era simpatic la inceput, cand le pocea, dar acum deja te temi ca are defecte de vorbire. Ar fi cazul sa mergi la lodoped? Monica Fulea (psiholog si logoped la Centrul Copil Cuminte) iti spune cand sa ar fi cazul sa mergi la logoped cu cel mic.

Un parinte vine cu al sau copil la logoped cam in jurul varstei de 4- 5 ani, atunci cand observa ca micutul sau nu articuleaza corect cuvintele. Ca inlocuieste literele intr-un cavant (lata in loc de rata), are tulburari de ritm in vorbire, balbaieli, incepe fraza coherent, dar nu mai reuseste sa o termine ori sunetul predominant este s (Si se fasem asi?), mutism.

Vreau sa va asigur ca acestea sunt defecte de vorbire, care dupa cateva sedinte pot fi corectate. In functie de gravitatea tulburarii si de varsta – numarul sedintelor este mai mic sau mai mare. De foarte multe ori copilul se va alinta, pronuntand gresit cuvintele ori din lipsa de afectivitate nu se va exprima coerent si correct

Cand are copilul nevoie de logoped?

In mod normal, se solicita ajutorul unui logoped in momentul in care copilul intampina dificultati in pronuntarea unor cuvinte sau litere, repeta prima silaba in mod constant (se balbaie), foloseste mana dreapta pentru orice activitate, dar scrie cu cea stanga. Tulburarile de articulare, pronuntia defectuoasa a anumitor sunete, sasaitul, raraitul sunt comune pana spre 4 ani

Este indicat sa se apeleze la un logoped in unul din cazurile urmatoare:

  • Copilul pronunta cuvinte, dar nu le leaga in propozitii
  • Copilul foloseste un vocabular limitat
  • Copilul raspunde la o intrebare repetand o parte din aceasta
  • Copilul nu reactioneaza la comenzi verbale simple
  • Nu apar schimbari semnificative la nivelul limbajului oral in decurs de cateva luni
  • Copilul pronunta gresit unul sau mai multe sunete, le inlocuieste cu altele sau le omite
  • Copilul se blocheaza la rostirea unor cuvinte
  • Copilul nu arata cu degetul

Lista de mai sus este doar orientativa, nu-si propune sa descrie toate situatiile in care trebuie apelat la un specialist. In cazul in care parintii sunt ingrijorati de vorbirea copilului si/sau de evolutia lenta a vorbirii acestuia ar trebui sa se adreseze unui logoped.

Cand are copilul nevoie de logoped?

Monica Fulea – Psiholog practician la Centrul Copil CUMINTE cu experienta in lucrul cu copiii prescolari, scolari mici si adolescenti avand o abordare practica a terapiei si trainingului.  Monica este psihoterapeut adlerian si absolventa a liceului pedagogic cu o experienta bogata in invatamantul prescolar si scolar. Monica a coordonat un club pentru copiii prescolari unde a initiat cursuri de bune maniere si dezvoltarea creativitatii. In prezent sustine cursul “Dezvolta-te creativ” copiilor de varsta prescolara si scolara, precum si activitati de consiliere , psihoterapie si logopedie in cadrul unei gradinite particulare.

Centrul Educational este un mix destept de gradinita, program before si after school, precum si de ateliere si cabinete de psihologie, logopedie, psihiatrie, parenting si kids parking. Pentru ca al tau pusti sa fie senin si fericit.

Centrul educational gazduieste 4 grupe de varsta: grupa baby 2-3 ani, grupa mica 3-4 ani, grupa mijlocie 4-5 ani si grupa mare 5-6 ani. Intrarea Docherilor nr 3 sau da un click pe http://copilcuminte.ro.

My title page contents