Cum te porti cu un copil cu ADHD?

Tu ce stii despre copiii care sufera de ADHD? E situatia asa de tragica precum pare? Ce presupune de fapt aceasta afectiune? Psihologul Monica Fulea de la Centrul Educational Copil Cuminte.

Copiii cu ADHD sunt la fel de inteligenti si capabili ca si ceilalti, dar nu stiu cum sa-si utilizeze resursele de care dispun. Sunt migalosi, perfectionisti, emotivi, creativi si este esential sa-i incurajam in tot ce fac. E important ca ei sa nu fie persecutati pentru greselile de seara!

Cea mai mare nevoie a lor? Sa li se canalizeze energia spre gasirea unui domeniu care sa-i pasioneze. Personajele cheie in aceasta actiune? Parintii! Ei au un rol insemnat in tratarea acestei tulburari. Pentru ca ei trebuie sa investeasca atat timp, cat si efort si rabdare in educatia copiilor lor. Secretul pentru a-i tine in frau este motivarea. Totodata, un lucru extrem de important: sa nu fie lasati sa se plictiseasca.

Deficitul de atentie devine evident la varsta inceperii scolii si apare mai frecvent la baieti. Se estimeaza ca aproximativ 3-7% dintre copiii care merg la scoala sufera de aceasta tulburare, care poate persista la maturitate in 10-50% dintre cazuri.

Parintii pot fi primii care constata ceva nefiresc in comportamentul copiilor. Psihologia Individuala considera ca intotdeauna comportamentul este indreptat catre un scop, care insa poate fi neconstient, necunoscut persoanei. Comportamentele problematice ale copiilor pot avea 4 posibile scopuri gresite: atentie, putere, razbunare, retragere. Acesta din urma este rezultatul celei mai inalte descurajari. Cu cat este mai descurajat, cu atat copilul va avea un „deficit” crescut de atentie. Nu va mai fi interesat de scoala sau de viata de acasa pentru ca simte ca orice ar face lucrurile nu-i ies bine. Realitatea poate fi insa diferita si mai blanda cu un pic de ajutor. Astfel, parintii, indrumati de un psihoterapeut, pot identifica singuri scopul gresit al copilului lor si il pot corecta. De asemenea, parintii pot sprijini copilul. Sa il faca sa simta ca apartine, ca este apreciat, ca are un rol important si contribuie semnificativ in familie. Cum faceti asta? Consultati copilul in luarea unor decizii care il privesc sau care privesc familia, ii cereti sprijinul, il tratati cu respect, ca egal, indiferent de varsta pe care o are.

Ce poate face profesul cand descopera in clasa un copil care are un comprotament dificil? In fata unui comportament dificil, reactia tipica a profesorilor si parintilor este pedeapsa, atentia negativa (se acorda importanta mare cand greseste, face ceva rau, se poarta neadecvat), izolarea de colegi sau alti copii. Rezultatul?  Cel vizat se simte si mai descurajat si izolat.

Intr-o lume echilibrata, profesorii ar trebui sa-i incurajeze pe acesti copii sa contribuie in clasa si sa ii implice in proiecte in beneficiul scolii. Astfel, ei ajung sa invete cum se impart deciziile,care e importanta efortului de grup, cum se face managementul timpului si cum sa isi insuseasca abilitati organizationale. De exemplu, cand un elev isi deranjeaza constant colegii imprastiindu-si hartiile peste tot si scapand mereu obiecte sub banca decat sa fie izolat sau mutat in prima banca, mai bine se face o discutie in grup despre cum poate fi rezolvata problema si elevii pot veni cu idei

De foarte multe ori, ne surprind in mod placut cate idei ingenioase produc copiii; de aceea,  este necesar doar sa le oferim ocazia, sa-i ascultam activ si sa facem impreuna cu ei alegerile cele mai potrivite care sa vina in sprijinul ajustarii comportamentului neadecvat colegului lor.

Centrul COPIL CUMINTE –  este un loc fain pentru parinti si copii. O locatie smart care vine in intampinarea parintilor ocupati, care isi doresc pentru copiii lor un program educational complex. Centrul Educational este un mix destept de gradinita, program before si after school, precum si de ateliere si cabinete de psihologie, logopedie, psihiatrie, parenting si kids parking. Pentru ca al tau pusti sa fie senin si fericit.

Centrul educational gazduieste 4 grupe de varsta: grupa baby 2-3 ani, grupa mica 3-4 ani, grupa mijlocie 4-5 ani si grupa mare 5-6 ani.

 Intrarea Docherilor nr 3.  http://copilcuminte.ro

 

Monica Fulea este psiholog practician si logoped la Centrul Copil Cuminte.  Un Centru educațional pentru copii isteți care vine in intampinarea parintilor ocupati, care isi doresc pentru copiii lor un program educational complex. Este psihoterapeut adlerian si absolventa a liceului pedagogic cu o experienta bogata in invatamantul prescolar si scolar. Monica a coordonat un club pentru copiii prescolari unde a initiat cursuri de bune maniere si dezvoltarea creativitatii. In prezent sustine cursul “Dezvolta-te creativ” copiilor de varsta prescolara si scolara, precum si activitati de consiliere , psihoterapie si logopedie in cadrul unei gradinite particulare.

My title page contents