Cum să ajuți un copil anxios? Câteva trucruri foarte eficiente

Cum sa ajuti un copil anxios? Cum faci sa il linistesti? Cum ii explici ca sistemul sau de securitate este sabotat de teama si frica lui exacerbata? Anxietatea nu are legatura cu varsta. Pentru ca exista si adulti care sufera de asta.

Si totusi ce este anxietatea? E greu de spus si greu de trasat limite, pentru ca ea echivaleaza cu stari, senimente…

„Anxietatea este uneori privita ca fiind mai usoara si mai vaga decat frica, dar atacul de anxietate este acelasi lucru ca atacul de panica si poate fi foarte sever. Anxietatea poate fi o emotie, o stare fizica sau niste ganduri si credinte ingrijoratoare. Stresul se refera de regula la anxietate prelungita, in vreme ce temerile si obsesiile sunt tipare de ganduri anxioase. Frica si groaza sugereaza anxietate extrema…”, explica Lawrence J Cohen. Si se pare ca si lui ii e greu sa puna anxietatea in niste sabloane exacte.

Suna groaznic, asa-i? Si totusi exista si o bila alba in favoarea anxietatii. „In cantitate mica, anxietatea e necesara pentru sanatatea noastra psihica, pentru succesul nostru in viata si chiar pentru supravietuirea noastra. O doza sanatoasa de anxietate ne face sa evitam pericolul, sa luam masuri eficiente si sa actionam la capacitate maxima.”, noteaza specialistul.

Insa cand anxietatea devine excesiva, ea e periculoasa. NU, ea nu ne omoara, insa ne face nefericiti. Iar atunci, cand vorbim de copii, treaba e cu atat mai complicata.

Anxietatea genereaza un spectru larg de suferinte: de la usoare la excesive. Ea poate aparea sub mai multe forme: batai rapide de inima, muschi incordati, viermisori in stomac, dureri de burta, ganduri si convingeri pesimiste, rosul unghiilor, suptul degetelor, smulsul parului, sugerea hainelor, spaime reale sau imaginare. Acestora li se adauga tipare comportamentale precum timiditatea, perfectionismul, nehotararea, isteria.

Fiecare copil e diferit, stii asta, da? Prin urmare si anxietatea fiecarui copil se simte si arata diferit.

Cum să ajuți un copil anxios. Evitarea

Anxiosii evita lucruri si oameni. Rateaza experiente importante. Nu stiu sa dea inapoi atunci cand au gresit de teama respingerii. Si uite asa, copiii anxiosi au o viata mai limitata. Atat la scoala, cat si in societate. Pentru ca ei incearca si nu reusesc. Se straduiesc din tot sufletul si sunt coplestiti de rusine din cauza lipsei succesului sau a increderii de sine. Si atunci, sfarsesc de unde au plecat. Ba si mai rau.

„Evitarea este o problema centrala in anxietate si motivul sfatului familiar <Infrunta-ti frica>. Nu inseamna ca ar trebui sa ii fortam pe copii sa isi infrunte frica atunci cand nu sunt pregatiti pentru asta. Este o cruzime sa impingi un copil in bratele fricii, cum este, de exemplu, sa-l impingi pe un copil caruia ii e frica de apa in capatul adanc al bazinului, cu alternativa ori inoti, ori te ineci. O astfel de abordare are efect contrat, creandu-i o frica si mai mare, pentru ca submineaza simtul de siguranta al copilului si increderea in adulti. Prin urmare, provocarea, in ceea ce priveste evitarea anxioasa, trebuie facuta cu blandete si cu mult sprijin emotional afectuos”, marturiseste Larry Cohen in cartea sa „Retete impotriva ingrijorarii”

Cum să ajuți un copil anxios. Trucuri eficiente

Cum să ajuți un copil anxios?

  • Primul pas: fii alaturi de el. Pune-te in locul lui. Intra in mintea copilului tau si gandeste-te: cum te-ai simti sa fii atat de anxios?
  • Valideaza-l. Da-i crezare si nu il desconsidera: „Si eu m-as fi speriat in locul tau/ Te inteleg ca ti-a fost greu/ Pari speriat. Vrei sa te tin de mana?
  • Nu ii transmite ca sentimentele lui sunt gresite. Asa simte, nu asa vrea
  • Ofera asigurari in pace, fara sa il faci sa se simta neimportant
  • Linisteste-ti copilul abia dupa ce l-ai ascultat fara sa negi ce a spus

Cum să ajuți un copil anxios? Conecteaza-te cu copilul tau. Conexiunea este cheia reusitei. „Conexiunea ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta, increzatori si fericiti.”, crede Lawrenece J. Cohen.

  • Joaca-te. Harjoneste-te. Faceti teatru de papusi cu personaje care traiesc povesti care pe copilul tau il infioara. Si alegeti un happy end.

 

Credit photo – Shutterstock

 

 

 

 

My title page contents