De ce copilul strănută des?

Când copilul strănută, părinții încep să-l studieze, să vadă dacă acesta este bolnav. Bunicile se îngrijorează și îi ceartă pe părinți, spunând că nu au avut grijă și au făcut ca nou-născutul să răcească. Totuși, de ce copilul strănută des? În cazul în care avem de-a face cu un astfel de copil, deoarece nu toți copiii au această problemă. Strănutul este un gest automat. Este un reflex, pe care îl avem toți, atunci când mucoasa nazală intră în contact cu o substanță iritantă.

În ceea ce privește nou-născutul și sugarul, strănutul este aproape întotdeauna un gest perfect normal și fiziologic.

Ce este strănutul?

Strănutul este un reflex necondiționat, conceput pentru a proteja persoanele de inhalare pe calea nazală a corpurilor solide și a microorganismelor străine, potențial periculoase.

Cu ajutorul strănutului, tractul respirator superior poate scăpa de praful care s-a acumulat în el sau de mucusul nazal acumulat. Înainte de strănutul propriu-zis, copilul simte o senzație de gâdilare în nas, având o respirație rapidă care umple plămânii cu aer.

Se formează un sunet caracteristic, datorită poziției limbii și a glotei (regiune a laringelui cuprinsa intre corzile vocale), limba se ridică, iar nazofaringele este închis. Intensitatea expiratorie la nivelul glotei este foarte mare la sugari și nou-născuți – aerul este expulzat la o viteză de aproximativ 70-100 de metri pe secundă.

 

De ce copilul strănută des? Cum se declanșează strănutul?

  • Nasul nou-născuților și al sugarilor este mic. Astfel, particulele iritante – praf, păr de animale, microparticule formate din materiale textile, parfumuri, gaze, fum de țigară –  iau contact cu nări mici și înguste. Astfel, se declanșează strănutul mai ușor. Cei mici strănută, pentru a împinge factorii iritanți către exterior, afară din căile aeriene.
  • Prin strănut reușesc să elimine secrețiile nazale ce apar în mod normal la nivelul nasului. Astfel, își mențin nasul curat și eliberat.
  • Tot prin strănut se dezlipesc și nările. De cele mai multe ori, în timpul alăptării sau meselor la biberon, una dintre nările bebelușului este lipită de corpul persoanei care îl hrănește. La sfârșitul unei mese, bebelușii strănută frecvent pentru a-și putea dezlipi nările .

Alte cauze ale strănutului sunt:

– aerul uscat, pentru care umidificatorul de cameră este cea mai bună soluție

–  laptele aspirat în nări, în timpul regurgitării.

Strănutul apare, în mod normal, de mai multe ori pe zi. El este foarte des întâlnit la nou-născuți. Cu toate acestea, este bine de reținut că, atunci când bebelușul strănută continuu, pe parcursul mai multor zile și are și unele stări ca: secreții nazale modificate, febră, tuse, respirație dificilă, este cel mai sigur vorba despre o infecție respiratorie, mai degrabă virală decât bacteriană. În acest caz e nevoie să vă adresați medicului de familie sau pediatrului.

 

 

De ce copilul strănută des? Strănutul nou-născuților

De obicei, un copil începe să strănute de când se naște și o face într-un mod intens până la 3-4 luni, apoi treptat, încep să se rărească episoadele de strănut. Manifestarea acestui reflex protector nu indică întotdeauna o boală. Dar în toate cazurile, fără excepție, este un semnal pentru acțiunile părinților, pentru că dacă copilul strănută, acesta este motivul pe care trebuie să-l găsească mama și tata.

De ce copilul strănută des? Motivele strănutului

– fiziologic

Particularitățile structurii căilor nazale sunt determinate de strănut. Deoarece imunitatea este încă slabă, organismul este mai vigilent în a răspunde microbilor, care încearcă să se stabilească în nazofaringe. În mod normal, mucusul nazal rămâne transparent și lichid în același timp. În cazul în care în nas a început să se formeze o crustă uscată, iar mucusul se îngroașă și devine galben, galben-verde, gri-verde, atunci poate fi vorba de cauze patologice ale strănutului, o rinită sau o răceală.

– patologic

Prin strănut, organismului copilului reacționează adesea la apariția alergenilor în nazofaringe.

Dacă mama sau tata au alergii, strănut frecvent ce împiedică o respirație nazală, roșeață a ochilor, copilul poate fi suspect și el de o alergie.

Factori alergenici: polenul plantelor, praful de casă, mucegaiul, fulgii, penele, părul animalelor de companie, fumul de tutun și chiar parfumul puternic al mamei. Ca răspuns la ingerarea acestor particule, corpul copilului va răspunde fără probleme cu un „strănut” din reflex.

– extern

Pentru ca corpul copilului să se apere cu un mecanism de protecție cum ar fi strănutul, acesta poate reacționa la orice vine din exterior, care intră în nazofaringe. De cele mai multe ori, copiii care s-au născut la sfârșitul toamnei și iarna, pentru a se acomoda în primele săptămâni cu temperatura scăzută, strănută des. Aerul mai rece decât cel cu care au fost obișnuiți le provoacă strănutul.

 

  • aerul uscat din cameră/casă
  • lumina puternică de afară

De ce copilul strănută des? Ce măsuri pot fi luate?

Este util să aveți un termometru ambiental și un higrometru – un dispozitiv pentru măsurarea umidității aerului. În camera copilului, în mod ideal, nu ar trebui să fie mai mult de 21 de grade Celsius. Iar umiditatea relativă trebuie să fie la un nivel de 50-70%.

 

Este mai bine să refuzați ideea folosirii unui încălzitor în camera copiilor. Evitați încălzitoarele pe bază de ulei care usucă aerul foarte repede. Dacă copilul suferă de frig, e mai bine să-l îmbrăcați pe el, dar nu încălziți aerul în interior mai mult de temperatura recomandată!

Ventilați și efectuați o curățare umedă

Ventilați camera în care trăiește copilul de cel puțin 2-3 ori pe zi. Este indicat să aerisiți înainte de fiecare somn. Cât timp aerisiți camera, copilul trebuie mutat într-o altă cameră și adus înapoi în camera lui, doar după ce aceasta a fost aerisită.

În timpul iernii, în timpul sezonului rece, aerisirea trebuie să dureze doar câteva minute, deoarece aerul este prea rece, prea uscat. Dar în alte sezoane, aerisirea camerei trebuie să fie mărită la 15-20 de minute/repriză.

 

Înlăturați praful din casă

În camera în care doarme copilul nu trebuie să existe covoare, perdele, obiecte din pluș lung sau cu părul mare, pentru că toate acestea, foarte repede și în cantități mari, acumulează praf. Acestea duc la strănutul continuu al copilului sau la alergii foarte grave.

Praful se acumulează și în cărți. Frunzele plantelor de apartament trebuie curățate zilnic cu o cârpă umedă, precum și toate celelalte suprafețe.

Clătiți nasul

Clătiți nasul de câteva ori pe zi, cu o soluție salină. Pregătiți acasă apă fiartă și răcită, pe care o amestecați cu o cantitate mică de sare grunjoasă.

Protejați copilul de lumină intensă

Aveți grijă ca lumina soarelui să nu „crape” vinișoarele globului ocular. Organele vizuale nu sunt încă pregătite pentru un astfel de stres și strănutul, ca răspuns la lumină, nu este singurul motiv pentru a proteja copilul.

Strănutul are multe alte cauze, despre care poți afla de aici!

My title page contents